Ruhtinas Dimitri Romanovitshin sotaretki Hämeeseen v. 1311


Kääntänyt Martti Linna


Hämeenlinna
Hämeenlinna Vanajaveden suunnasta nähtynä
Kuva: Wikimedia Commons

1311

 

 

Novgorodin I kronikka,vanhempi laitos
Новгоролска первая летописъ
старшего и младшего изводов.

Москва - Ленинград, 1950, s. 93.

FMU 265

Ote:

Nogorodin Kronikka, vuosi 6819 (1311)

Käännös:

Vuosi 6819 (1311) Menivät novgorodilaiset sotaan nemtsejä¹ vastaan meren taakse, Jäämien² maahan, yhdessä ruhtinas Dimitri Romanovitshin kanssa. He ottivat halttuunsa ensin Kauppiaanjoen, polttivat kylät ja sieppasivat päälliköt mutta karjan he hakkasivat maahan. Ja siellä surmattiin tiedusteluretkellä Konstantin, Ilin Stanimirovitshin poika. Sitten he ottivat haltuunsa Mustanjoen ja tulivat sitten Mustaajokea pitkin Vanajan kaupunkiin, ottivat kaupungin haltuunsa ja polttivat sen; mutta nemtsit pakenivat kaupungin sisälinnoitukseen.³ Se oli hyvin vahvasti linnoitettu paikka korkealla kalliolla, jonne ei ollut pääsyä miltä än taholta; ja he lähettivät tervehdyksen ja pyysivät rauhaa; mutta novgorodilaisethan eivät antaneet heille rauhaa, vaan seisoivat piirityksessä kolme päivää ja kolme yötä, hävittivä t seutua, polttivat suuria kyliä, tuhosivat kaiken kallisarvoisen eivätkä jättäneet karjasta henkiin sarveakaan. Ja sitten he lähtivät tiehensä, ottivat haltuunsa Kauhalanjoen ja Pernajanjoen, lä htivät merelle ja tulivat kaikki terveinä takaisin Novgorodiin.

¹ Nemtsi tarkoittaa sanamukaisesti mykkiä, ja tuota nimitystä käytettiin paitsi saksalaisista myös silloin tällöin ruotsalaisista.
² Jem`.
³ Tässä mainittu venäläinen sana "detinets" tarkoittaa "keskiaikaisen venäläisen kaupungin sisällä ja keskellä sijaitsevaa linnoitusta". ( I. E. Nikonov, B. G. Jakemenko: lovar po Istorii Rossii IX-XVI vv. Moskva 1994, s. 36.) Näin ollen kaukana "Vanajan kaupungista", joka on paikallistettu Varikonniemelle Hämeenlinnaan ja niin myös kaukana Vanajan kirkosta sijaitseva Hakoisten linnavuori ei tule kyseiseen kyseisenä linnoituksena, vaan sen on oltava tuolla keskeisellä paikalla sijaitseva Hämeen linna.  

Olaus Magnus, Carta Marina, Keski-Suomi
Eteläinen Suomi Olaus Magnuksen Carta Marinassa vuodelta 1539.
Vasemmalla puolella Satakunta ja Hämeenlinna (Tavastia Vel, Tavesthia). Oikealla ylhäällä Viipuri (Viburg).
Alhaalla oikealla suomalaisia ja venäläisiä ratsumiehiä taistelemassa jäätyneellä Suomenlahdella.

Kirjallisuutta:

Knut Drake: Mikä oli Vanain linna? Arx Tavastica I. Hämeenlinna 1967.

Martti Linna. Suomen vanhemmista aluejaoista. Muinaistutkija 4/1996. (mm. Jäämi-termin kääntämisestä)

Häme Carta Marinassa
Osasuurennos, jossa näkyy Hämeenlinna eli Cronaborg ut Tavastie Domus.
Carta Marina 1539.

 

Takaisin