Al-Idrisi

Maailmankartta 1154 jKr.

 

Al-Idrisi (1100-1166) oli arabiankielinen maantieteilijä Sisilian ja Napolin normannikuninkaan Roger II:n (kuninkaana 1130-1154) hovissa Palermossa.

O.J. Tuulion pohjalta muokannut
ja toimittanut Martti Linna, 2017

 

Al-Idrisi_Maapallo
Al-Idrisin alkuperäisen karttakirjan sivu vuodelta 1154
Kuva: Bibliothèque nationale de France.

Al-Idrisi: Maailmankartta 1154 jKr.

Tähän neljänteen lohkoon VII. vyöhykettä sisältyy enin osa Venäjän seutuja, Suomen (Finmark) seudut, Hämeen (Tabast) maa, Viron (Estland) maa ja Maagien maa. Nämä maat ovat enimmäkseen autioita ja alavia. Kyliä on kylmillään, lumet maassa kauan ja asuinseudut ovat harvalukuiset.

Mitä tulee Suomen maahan, siinä ovat kyllä lukuisia kylät, viljelykset ja karjat, mutta varsinaisia rakennettuja seutuja ovat siellä vain Turun (Aboa) ja Kalmarin (Qalmar) kaupungit. Molemmat ovat suuria kaupunkeja, mutta maaseudunomaisuus on kummankin yleisluonteena silmiinpistävä. Asukkaitten keskuudessa vallitsee lamaannuttava puute, sillä kummassakin kaupungissa on ihmisten ravintoaineita vähemmän kuin riittämiin. Sateet ovat siellä rankat ja ainaiset. Kalmarin kaupungista länteen on Sigtunan kaupunki. Suomen kuninkaalla on alueita ja viljelyksiä edellä mainitulla Norjan niemimaalla.

Kalmarin kaupungista on Götajoen toisen haaran suulle 80 peninkulmaa ja Götajoelta Ragwaldan kaupunkiin 100 peninkulmaa. Ragwalda on suuri hyvin rakennettu kaupunki meren äärellä ja se kuuluu Hämeen maahan. Siinä maassa ovat lukuisia kylät ja viljelykset, paitsi että asutetut seudut ovat vähälukuiset. Pakkanen on siellä ankarampi kuin Suomessa. Huurteen ja sateen valta tuskin hellittää edes silmänräpäyksen ajaksi.

----------

Toimittajan kommentti

Tässsä kertomuksessa ovat Al-Idrisillä sekoittuneet Ruijaa (Finmark), Suomea (Finland), Hämettä (Tabast) ja Ruotsia koskevat tiedot yhdeksi sekamelskaksi. Huurre, sateet, nälkä ja autius kuuluvat ennen muuta Ruijaan kun taas Kalmar, Sigtuna,Götajoki ja mahdollisesti vielä Ragwaldakin Ruotsiin. Todennäköisesti Al-Idrisin tiedot on saatu joltakin ohikulkeneelta pohjoismaalaiselta, sillä esimerkiksi Norjan kuningas Sigurd Jerusaleminkävijä (kuninkaana 1103-1130) vieraili 1100-luvun alkupuolella Sisiliassa. Tiedot pohjoisista maista ovat ajan myötä sekoittuneet eikä Al-Idrisi ole kyennyt erottelemaan niitä toisistaan enää myöhemmin.

Nopean analyysin jälkeen jäljelle jäävät maatamme suoraan koskevat tiedot kertovat Suomen ja Hämeen olemassaolosta ja siitä että Suomessa on Turku ja Hämeessä mahdollisesti toinen kaupunki. Täällä on myös kyliä, viljelyksiä ja karjaa. Hämeessä on kylmempää kuin Suomessa. Mahdollisesti elämä Suomessa ja Hämeessä on ravinnon saannin suhteen vaikeampaa kuin ympäröivissä maissa. Todennäköisesti Ruija kuuluu Suomen kuninkaalle. Suomen ja Hämeen suhde jää epäselväksi, mutta mm. myöhemmän Ericus Olain (1400-luku) mukaan Häme kuului osana Suomeen ja vain Suomessa mainitaan olevan kuningas.

Al-Idrisi, Eurooppa

Al-Idrisin Tabula Rogeriana -maailmankarttalehdistä koottu nykyaikainen vedos Euroopan alueesta. Kaikkiaan karttateoksessa on 70 sivuparia.
Kuva: Wikimedia Commons


Oikealla Al-Idrisin karttakirjasta arabinkielinen sivu (343v), jossa kerrotan Suomesta.
Kuva: Bibliothèque nationale de France.

Al-idrisi Suomi

Kirjallisuutta:

Linna Martti: Suomen vanhemmista aluejaoista. Muinaistutkija 4/1996.

Snorri: Norjan kuningassaagat III osa, suom. J.A. Hollo, runot suomentanut Aale Tynni, Johdannon kirjoittanut Martti Haavio. Porvoo 1961. Ss. 517-538.

Tuulio, O.J.: Idrisin maantieteelinen teos 1100- luvulta uuden tiedon lähteenä. Valvoja -Aika 1937.

Kuningas Roger II:n rakennuttama palatsi
Kuningas Roger II:n vuosina 1130-40 rakennuttama palatsi Capella Palatina Sisilian Palermossa. Rakennustyylin lähteinä Arabia, Normannit ja Bysantti.
Kuva: Rolf Gross

Takaisin