Kuvia Kowan Teknolokian Päivät®
-tapahtumasta 1998

No, lähtihän se siitä käyntiin! Koko näyttelyn komein kone, BMW! Nimi ei viittaa Saksaan vaan tarkoittaa Porin konepajaa. Kone on kiinteästi museossa, sitä ei aivan vähin voimin liikutella. Vesa Alho apureineen sai pitkän aikaa lämmitellä paksua rautaa puhalluslampuilla ennenkuin kone alkoi jyskytellä kumeasti. Moottori on aikanaan ollut sahan voimanlähde.

Todellinen arvokas limousine, jostakin vuosisadan alulta. Näitähän näkee enää vain vanhoissa lännen leffoissa. Matkanteko taittuu arvokkaasti ja juhlavasti, tavallinen asukaan ei kelpaa matkustajille. Vanhoja automobiileja Rämsöössä on nähty joka vuosi kymmenittäin.

 Höyryllä käyvä koristeellinen traktori Yhdysvalloista vuodelta 1915 oli melkoinen näky. Se todella kulki ja toimi, hevosvoimista ei ollut tietoa (ehkä riittävästi). Puinen katto ja vinkuva pilli kuin vanhassa veturissa.
Mitähän se halon hakkuu on? Kyllä se on kowaa teknolokiaa! Moniko vielä saa koivuisen halkomotin aikaiseksi? Tämä mies sai! Hiki virtasi ja kirves humahteli. Saattaa olla, että häviää metsän monitoimikoneelle, mutta luonnonvarojen tuhlaus ja saasteet ovat minimissä.

Pärekatto ei ole viime vuosina ollut erityisesti muodissa, mutta aikoinaan lähes joka katto katettiin päreillä. Tässä maamoottorin käyttämä pärehöylä katkoo puut ja leikkelee päreitä (tällä kertaa vain kainaloon). Pärettä ei saanut laittaa kattoon väärinpäin, muutoin se lahosi nopeasti ja alkoi vuotaa. Pärepölkyn toinen pää maalattiin punamullalla.

Erilaiset työnäytökset ovat lisääntyneet Kowan Tekonlokian Päivät -tapahtumassa. Tässä Tauno Kirstua tekee tuohikupposia. Lisäksi paikalla oli seppiä, lankojen ja kankaiden käsittelijöitä jne. 1900- luvun alun koko toiminnan kirjo oli nähtävillä.

Teknolokiaan tutustuminen oli niin energiaa kuluttavaa, että Viikarin Jaskan soppatykki oli hyvinkin tarpeen. Välillä pääsi syntymään jonojakin. Tosin olihan sitä alueella muutakin suuhun pantavaa.
Savuavat ja paukkuvat koneet eivät välttämättä vetoa pikkutyttöihin, jotka mieluiten ratsastelevat ponilla hieman syrjemmässä. Myös monenlaisia muita lasten leikkipaikkoja oli tarjolla, mm. partiolaisten toimesta.

Kuvattu ja koottu 24.5.1998  © Yrjö Punkari, 1998