Laivalla Vesilahteen,
Pirkanmaan kauneimpiin maisemiin!

Yli 160 matkustajaa näki kuuluisan Alho-laivan vanhan reitin Tampereelta Vesilahteen sunnuntaina 20.7.1997 Laivana oli Tammerlaivojen Tammerkoski ja kapteenina Tapio Vuorinen. Sää suosi matkaajia poikkeuksellisen hyvin.

Laivalla opas kertoili vesireitin värikästä historiaa, Sakaselän Sävel -kuoro lauloi ja Alibaba-yhtye esitti torvimusiikkia. Hukianhovissa syötiin kunnolla ja palattiin takaisin Tampereelle.

Toiseen maailmansotaan asti vesi yhdisti paikkakuntia toisiinsa. Vene ja kanootti ovat olleet käytössä vuosituhansia. Kirkkoveneet tulivat 1700-luvulla. Varsinainen laivaliikenne Vesilahden ja Tampereen välillä alkoi 1859, kun Laukon kartanon omistaja Adolf Törngren hankki Tampereen pellavatehtaan konepajalta Laukko-nimisen siipirataslaivan. Tämän laivan nimen mukaan ristittiin myös Tampereen Laukontori. 1865 Törngren hankki uuden siipirataslaivan, jonka nimeksi tuli Elias Lönnrot. Kolmas Laukon kartanon laiva oli jälleen Laukko-niminen, mutta nyt tavallinen potkurilaiva. Se liikennöi 1920-luvulle asti. Sakaselän
sävel

Pyhäjärven kuuluisin laiva oli Alho, joka aloitti säännölliset matkansa vuonna 1877. Alhoa suurennettiin ja korjailtiin muutaman kerran ja se liikennöi 1960-luvulle asti. Koko 1900-luvun alun Alho oli tärkein side Vesilahden ja kasvavan Tampereen kaupungin välillä. Matka yhteen suuntaan kesti 4-5 tuntia riippuen pysähdysten määristä. Lähtö kotisatamasta, Narvan Kostialan satamasta tai Salospohjasta tapahtui aamulla klo 4. Ihmisten lisäksi Alho kuljetti eläimiä ja tavaroita. Matkustajia mahtui pitkälle toistasataa.

Muita Vesilahden ja Tampereen välillä seilanneita laivoja olivat Pohjois-Vesilahti, Sotka, Pajulahti, Apu, Nisse, Jyry ja Leivo.

Oikealla Sakaselän sävel-kuoro (vain osa laulajista näkyy). Kuoron johtajana Tiina Pajunoja.

40 vuotta sitten Alho-laivan omistus siirtyi konemestari Eino Vuoriselle, jolla oli kunnia omistaa koko vesistön viimeinen matkustajahöyrylaiva. Tammerlaivojen omistaja ja suurten sisävesilaivojen kapteeni Tapio Vuorinen on hänen poikansa. Laivojen ruorissa on jo nähty myös tämän poika Teemu. Matkustajia

Laivamatkan varrella on paljon kauniita maisemia: Pitkäniemi, Nokian Sotkanvirta, Ania, Tuhnunvuori, Kierimon salmi ja Laukonselkä. Hinsalan, Sakoisten ja Laukon ympäristöt on valittu Pirkanmaan kauneimmaksi maisemakohteeksi.

Vuonna 1998 laivamatka jäi tekemättä - ehkä sateisen ja kolean kesän vuoksi. Toivotaan kesästä 1999 parempaa!

Lisätietoja Vesilahdesta.
Lisätietoja Klaus Kurjen tiestä
Lisätietoja Hukianhovista
Sotkanvirta Tuhnunvuori

Sotkanvirta ja Tuhnunvuori.


[Last updated July 23 1997]