Puhallinmusiikkileiri Ahtialan koululla

6.-7.10.2001

Järjestäjinä Narvan Soittokunta ja
Vesilahden kulttuurilautakunta

KUVIA LEIRILTÄ

Kuvaaja: Timo Mäki

Alttotorvi on "vähän iso torvi", mutta sopii pienelle miehelle kovin hyvin. Trumpetti on pienempi, mutta on hieman raskaampi puhaltaa - täytyy huokaista välillä.

Saksofonissa on niin paljon nappuloita ja vipuja, että kestää melko kauan, että kaikki painimet ovat tulleet tutuiksi. Ääni on kuitenkin mahtava.

Klarinetti on mustaa puuta tai muovia kiiltävine nappuloineen. Klarinetti on puhallinorkesterin "viulu", ts. useimmat soolot kuuluvat juuri klarinetista.

Käyrätorvi on hyvin juhlallinen soitin; siitä tulee mieleen Mozart ja Beethoven. Ääni on pehmeä eikä käyrätorven soittaminenkaan niin kovin vaikeaa ole.

Huilun soittajalla on monta etua: soitin on pieni ja sen kuljettaminen ei yleensä tuota ongelmia. Kultaa ja hopeaa kimalteleva soitin on kuin koriste. Puhaltaminenkaan ei ole erityisen raskasta. Toisaalta melko usein huilulle on kirjoitettu vikkeliä ja kiharia nuotteja, jotka pitäisi opetella!

Huilua, oboeta ja klarinettia ovat useimmiten soittaneet tytöt, mutta tämäkin roolijako on alkanut rakoilla.

Niin, saimmeko luvan soittaa hieman KOVEMPAA. Täältä tulee tasaista rytmiä ja kovaa! Rummusto on niin mielenkiintoinen soitin, että se vetää magneetin tavoin luokseen eri mittaisia taiteilijoita. Leireillä rummut soivat aina.

Kyllä trumpeteista ja alttotorvistakin kovan äänen saa. Ensin pitää opetella hieman nuotteja ja harjoitella ansatsi pitäväksi.
Myös trumpetilla on paljon sooloja.

Mahtavat äänet saadaan aina isoista torvista; pasuunasta ja tenoritorvesta. Komea kajo kuuluu kauaksi! Pasuunassa ei ole ainoatakaan nappulaa - siinä vain vedetään putkea edes takaisin. Onkohan se vaikeaa? Tenorissa nappuloita on kolme tai neljä, kuten muissakin torvissa.

Tuuba on kuitenkin niin iso vekotin, että sen soittajana pitää olla oikein "miäs", jolla on kanttia bhuhaltaa. Ääni on möreän matala ja koko orkesterin kivijalka.

Jos minä lyön väärään aikaan, koko orkesteri menee sekaisin. Mutta minä lyön NYT! Niin että kajahtaa.

Kun suuressa orkesteriteoksessa on kohokohta tai muu erityisen tärkeä paikka, minä osoitan sen kohdan lyömällä lautaset yhteen niin, että melkein pelästytte!

Loppukonserttiin saivat tulle kuuntelemaan myös isät ja äidit.

 

 

Puhallinmusiikkileiriä järjestetään lisää jatkossa!

Mikäli asia kiinnostaa, tule soittamaan
Nollakurssille Narvan Seurojentalolle
lauantaisin klo 11.00.