NARVAN SOITTOKUNTA
120 vuotta vuonna 2024



Soittajia Vappukonsertissa.


120-vuotisjuhlakonsertti Narvan Seurantalossa
lauantaina 16.3. 2024 klo 18.00.
Katso tästä!

Narvan Soittokunnan 100-vuotisjuhlakonsertissa oli myös St. Georgenin puhallinorkesteri Saksasta. Tässä narvalaiset ja st.georgenilaiset saksalaisen kapellimestarin ohjauksessa.

Kaksi pasuunaa, käyrätorvi ja tuuba

Huilu, oboe ja klarinetteja

Narvan Soittokunnan harjoitustilat sijaitsevat Narvan Seurojentalon yläkerrassa.

Soittajia
vuosikymmenistä toisiin!

Torvisoitto on erinomaisen hauskaa ja jännittävää puuhaa. Asia on ollut tunnettua jo tuhansia vuosia. Huilu kuului kreikkalaisten tärkeimpiin soittimiin (syrinx) ja myös Raamatussa puhutaan vaskisoittimista, mm pasuunoista. Narvan Soittokuntakaan ei ole kovin uusi asia; se perustettiin jo 1904 ja se on koko ajan soittanut paikkakunnan suurimpien tilaisuuksien musiikkiesityksistä huomattavan osan. Vuonna 1974 perustettiin lisäksi jazzia ja viihdemusiikkia soittava Narva Big Band. Osa taitavimmista  soittajista on esiintynyt myös Alibaba -nimisenä seitsikkona, Bulu-Bulu -viihdeorkesterina sekä Trio Elegiana.

Kaiken ikäisiä soittajia!

Puhallinorkesterit ovat olleet kautta aikojen siitä hyviä ryhmiä, että niihin on voinut osallistua heti siitä lähtien, kun on nuotteja vähän oppinut ja siihen saakka kun henki vielä pihisee. Narvan soittokunnassa oli vuonna 1998 nuorimman ja vanhimman välinen ikäero 70 vuotta (alempi kuva vasemmalla)! Hyvin usein soittamassa on ollut 2-3 sukupolvea. Monet voivat sanoa jo esi-isien soittaneen Narvan Soittokunnassa.

Tästä linkistä Narvan soittokunnan historiaa tarkemmin.

Puhallinkurssit

Soittokuntaan tarvitaan aina myös uusia jäseniä, vaikka sukupolvet vaihtuvatkin verkkaisesti. Tässä kurssiesite syksyn 2009 kurssilta!

Kursseja on ollut vuosien varrella jo lukuisia. Ensimmäiset olivat jo 1970-luvun alkupuolella, ja sieltä lähtien aina joko peräkkäisinä vuosina tai aina jonkun vuoden välein. Syksyllä 1999 aloitti toisen vuosituhannen viimeinen nollakurssi. Vuonna 2000, 2001, 2002 ja 2003 oli jälleen uusien kurssien vuoro. Kurssin nimeksi muutettiin syksyllä 2002 Narvan Soittokunnan Nuorisoyhtye. Lukuvuonna 2005-2006 pidettiin Juniori-Big Band -kurssi ja opeteltiin jazz- ja viihdemusiikin alkeita. No, senkin jälkeen on ollut monta alkeiskurssia, ja  2010-luvulla säännöllisesti joka vuosi. Osa aloittaneista aina lopettaa - tai menee tauolle - ja osa jatkaa pidemmälle. Osa siirtyy muualle Suomeen; ensin opiskelemaan ja sitten työelämään. Kukaan ei ole laskenut, montako soittajaa Narvan Soittokunnassa ja sen alkeiskursseilla on yli 100 vuoden aikana soittanut, mutta luku saattaa nousta jo toiselle tuhannelle.

Kurssi on kokoontunut viime vuosina lauantaisin klo 11.00 Narvan Seurantalon yläkerrassa. Soittimia on ollut laidasta laitaan ja meteli on ymmärrettävästi mahtava. Kursseille mahtuu yleensä aina lisää soittajia, katsopa vaikka tarkemmin tästä.

Ahtialan puhallinmusiikkileireillä syksyllä 2001 ja kesinä 2002-2003 oli kymmeniä soittajaa - ja hirveän hauska meteli!

Vappusoitto Tuulikallion tuntumassa joskus 1940-luvulla. Johtajana Väinö Kataja.


Mikä on Narvan Soittokunta?

Vuonna 1904 perustettu Narvan Soittokunta on esiintynyt hyvin monenlaisissa tilaisuuksissa olemassaolonsa aikana. Lukemattomia tarinoita on syntynyt tapahtumista. Toisten juhla on ollut soittajan arkea. Soittokunnan koko on vaihdellut vuosien varrella. Pitkään kokoonpanona oli perinteinen torviseitsikko, johon kuului 3 kornettia, altto, tenori, baritoni ja tuuba.

1960-luvulla mukaan tuli muitakin soittimia (klarinetti ja saksofoni), ja 1970-luvulla Narvan Soittokunta laajeni puhallinorkesteriksi, jossa on huiluja, klarinetteja, saksofoneja, pasuunoita, käyrätorvia, lyömäsoittimia jne. Orkesterin vahvuus oli joinakin aikoina lähes 100 soittajaa. Viime vuosina vesilahtelaiset nuoret ovat opiskelleet myös laulua, pianoa, viulua, selloa jne.

Kun Soittokuntaan tuli 1970-luvun alussa paljon nuoria soittajia, he kaipasivat jotakin erilaista. Niinpä Narvan Soittokunnan oheen syntyi 1974 jazz-musiikkia soittava Narva Big Band, jonka esikuvina olivat mm. Count Basien, Duke Ellingtonin ja Glenn Millerin isot orkesterit. Narva Big Bandin soittimina olivat trumpetit, pasuunat, saksofonit, klarinetit, huilut, piano, basso, kitara ja rummut. Musiikki oli pääosin yhdysvaltalaista big band- jazzia; swingiä, foxtrottia, rockia jne. Viime vuosina Big Band on esiintynyt harvemmin, mutta ainakin Narvan Markkinoilla se on nähty joka kerta vuodesta 1975 lähtien.

Uusia soittajia on koulutettu erilaisilla alkeiskursseilla. Melko suuria alkeiskursseja on ollut vuosina 1973-74, 1976, 1978, 1979. Vuonna 1980 soittokunnan johtajan ja jäsenten toimesta perustettiin Vesilahden Musiikkikoulu, joka sitten laajeni Vesilahden-Lempäälän musiikkikouluksi ja tunnetaan nyt Etelä-Pirkanmaan Musiikkiopistona. Tämän lisäksi on muitakin musiikin opetusta antavia instituutioita. Varsin moni soittokunnan ja musiikkikoulujen oppilas on jatkanut opintojaan konservatorioissa ja Sibelius-Akatemiassa. Soittokunnan opetustoiminnassa seurasi parinkymmenen vuoden hieman hiljaisempi aika, mutta syksyllä 1999 järjestettiin jälleen nollakurssi. Uusia soittajia tuli n 30 kpl. Tästä enemmän tietoa nuorisoyhtyeestä! Alkeiskursseja on sen jälkeen järjestetty vuosittain. 1970-luvun alkeiskurssilaisista osa on päässyt niin pitkälle, että heidän musiikilliset taitonsa tunnetaan sekä maan- että maailmanlaajuisesti!

Soittokunnan riveistä on myös koottu erilaisia kamariyhtyeitä tarpeen mukaan. Myös kuuluisa Alibaba -seitsikko koostuu pääosin Narvan Soittokunnan jäsenistä. Tämä yhtye on siitä erikoinen, että siinä on kaksi trumpettia, viisi saksofonia ja rummut.


Muuan paloautokiertue vuonna 1970

Narvan Soittokunta kierteli vuoden 1970 Narvan Markkinoilla pitkin kylänraittia Mallasjuoman "maskotteina". Paloauto on Hämeenkyrön vanha Chevrolet vm 1936. Nuori kuljettaja sivupeilin takana on Markku Lepistö, jonka isä Aaro toimi paikallisena linja-autonkuljettajana. Soittajat paloautossa ovat oikealta lukien Orvo Velinen rummut, Erkki Hyvätti alto, Mauno Penttilä tp, Samuli Poukka tuuba, Teuvo Arvela tp on tuuban takana, ylhäällä Esko Lahtinen bar, Yrjö Punkari tensax, Eino Suutari sousphone (ks alakuvaa), Vilho Punkari ess-k., Viljo Höyssä ess-k, alakuvassa näkyvät lisäksi vas. Aimo Jalonen tp, Martti Vattunen ten ja Toivo Haapaniemi bar.

Yksityiskohta paloautonkiertueelta, etualalla Vilho Punkari, takana Viljo Höyssä, keskellä Samuli Poukka, sitten Teuvo Arvela ja Mauno Penttilä.

Narvan Soittokunta 100 v. Narvan soittokuntalaisia 100-vuotisjuhlassa narvan Seurantalolla 6.11.2004.

Narvan Soittokunta ja Narva Big Band Saksassa 2.-9.7.2006

Lisätietoja: ymp@sci.fi

Harjoitukset

 

 

Kuva Ahtialan musiikkileiriltä

 

VAPUNPÄIVÄN KONSERTTI KERRAN VUODESSA

Narvan Soittokunta on pitänyt vappukonsertin joka vuosi melko pian perustamisensa eli vuoden 1904 jälkeen. Konsertti on pidetty jossakin ulkosalla aamupäivisin, esim. klo 11.00. Kevät on alkanut kylällä toden teolla vasta vappukonsertin jälkeen. Jos konserttia ei ole pidetty, ovat paikkakunnan viljelijät olleet huomaavinaan, että sato on sinä vuonna ollut silminnähden heikompi ja kesästä on muutenkin tullut kehno!

Esiintymispaikka oli aluksi jossakin kylän tuntumassa, mutta 1920-luvulla soittopaikaksi otettiin melkein paljaaksi hakattu Hurskasvuori. Kun puut kasvoivat sinne, siirryttiin jälleen kylälle, Tuulikalliolle. Muutamia kertoja soitettiin Tuulikallion vieressä kotiseutumuseolla. Kun museo siirrettiin Vilkinarolle, soittopaikaksi tuli Narvan Kauppa-aukio tai kauppatori, jossa on kylän kauppaliikkeet.

Kaikille on pyritty soittamaan jotakin; suvivirrellä aloitettu, rauhallisella jatkettu, sitten marsseja, valsseja, työväen marsseja, foxeja, iskelmiä, konserttimusiikkia jne.

Narvan torilla on ollut myös kevään ensimmäiset torimyyjät paikalla (alkaen klo 10.00).

Avaa: Narvan Soittokunnan vappusoittoperinne
(Elävä perintö -sivusto)

Marssia Nurmen VPK:n vuosijuhlassa.

Narvan Soittokunta Tribergissä 5.7.2006, Saksan suurimman vesiputouksen luona.