Nollakurssi 1999 - toisen vuosituhannen viimeinen!


Syksyn 1999 nollakurssi alkoi historiallisissa merkeissä. 1000-luvulla ei enää voi aloittaa lukukauttaan soittajana. Niinpä n. 30 eri ikäistä soittajaa aloitti tutustumisensa nuottien mittaamattomiin avaruuksiin. Soittimia hankittiin, ja ensimmäiset kappaleet soitettiin - osapuilleen nuotin kohdalta! Ukko-Nooa, Maijal oli karitsa jne. Soittimien hankinnassa pääasiallisimpana yhteistyökumppanina oli Markku Aartio Tampereen Musiikista.
Silloin kun soittamaan aloitetaan nuorena, soittimet eivät voi olla kovin suuria. Niinpä yleisimpinä soittimina ovatkin huilut, klarinetit ja trumpetit. Mukaan on kuitenkin tänä syksynä tullut myös oboisti, saksofonisteja, pasunisti ja käyrätorven soittajia. Muutama on ottanut torviseitsikon perinteisen instrumentin, tenoritorven, baritonin ja tuuban. Ääni oli tietenkin mahtava.

Rummut näyttävät kiinnostavan nuoria poikia. Huilisteissa ei ole poikia, mutta osa tytöistä soittaa klarinettia, saksofonia ja vaskisoittimia. Jokunen vielä mietti, mitä aloittaisi soittamaan! Nuorimman ja vanhimman välinen ikäero on muutamia kymmeniä vuosia, mikä on aivan hyvä asia
Nollakurssilla opetetaan luonnollisesti oman soittimen alkeet, nuottienlukua ja hyvin tärkeänä osana rytmiikkaa. Kaikkienhan tulisi päästä kappaleen loppuun likimain samaan aikaan. Opettajina on niitä soittajia, jotka aloittivat oman alkeiskurssinsa 1970-luvun alussa; Tiina Pajunoja, Hannele Niemi, Veli-Pekka Niemi ja jo 1950-luvun "nollakurssilainen" Yrjö Punkari. Osa soittajista valinnee lisäksi paikallisen musiikkikoulun yksityistunnit.
Yhdeksi tärkeäksi päämääräksi syksyn 1999 nollakurssille on asetettu se, että orkesteri oppii soittamaan ja esiintyy Narvan Markkinoilla vuonna 2000. Alku näyttää kyllä lupaavalta! Mainittakoon, että Narva Big Bandille, joka perustettiin 1974 soittamaan amerikkalaista jazzia, asetettiin sen perustamisvuonna tavoitteeksi, että se soittaisi vuoden 1975 Narvan markkinoiden päälavalla. Näin tapahtuikin. Big Band on soittanut sen jälkeen kaikilla markkinoilla. Markkinoitahan järjestetään vain joka viides vuosi, seuraavat siis 9.7.2000.

Ps. Syksyn 1999 Nollakurssi ei jäänyt viimeiseksi. Myös vuosina 2000 ja 2001 alkoi uusi nollakurssi. Syksyllä 2001 oli lisäksi puhallinmusiikkileiri Ahtialan koululla. Ja kursseja on ollut monta myöhemminkin. Tätä kirjoitettaessa viimeisin syksyllä 2016. 
Jos siis olisi kiinnostusta soittamaan, tutkipa tarkemmin tätä linkkiä!