Vaanin Kimmon "ploki” Saksan matkalta eli

SAKSASSA
2.-9.7.2006

[Jos et ymmärrä jotakin kohtaa, se voi olla sisäpiirin juttu, joo... - toim. huom.]


Viimeisiä harjoituksia Narvan markkinakentän lavalla ennen matkaa.
Lauantai 1.7.2006

Pidettiin viimeiset NBB:n harjoitukset ennen matkaa. Tauolla tuli puheeksi, että samaan aikaan on jalkapallon MM-kilpailut loppuhuipennusta vailla. Punkarin Mikko kyseli että mitkä ne semmoiset kisat ovat? Ei niistä kukaan välitä. Luvattiin hommata tiistain välierän, Saksa-Italia, jälkeen Mikolle Italian lippu ja fanipaita jos Italia voittaa. Sen jälkeen Mikko kadulle Italiaa juhlimaan! Lupasi kumminkin olla nätisti näissä jalkapalloasioissa...

 
St. Georgenin vihreää kaupunginosaa Schwarzwaldissa 

Sunnuntai 2.7.2006

Lämpötila Narvassa lähtöhetkellä +13°. Lähtö aamuvarhaisella Narvan torilta liikkeelle heti, kun Penttilän Mauri oli saanut heinät latoon. Eli siis matkaan klo 03.00 Ari Arvelan bussilla. Kierreltiin ja poimittiin yöllä siihen aikaan pysäkeillä olleita soittajia kyytiin. Helsingistä jatkettiin matkaa Finnairin koneella, Airbus 320, kohti Sveitsin Zürichiä. Ja perille päästiin. Allekirjoittanut oli Penttilän Tapion kanssa menossa "laukkumetrolla" eteenpäin. Piti sitten nousta toisen kerrokseen. Ja koska ei olla urheilijoita niin mennään hissillä eikä liukuportailla. Hetken aikaa hississä oltuamme selän takaa kuului ääniä. Oho! Se toinen ovi oli jo menossa kiinni. No kyllä siitä vielä ulos juuri ja juuri ehdittiin. Laukkuselvityksessä Mikko huuteli että siirtykää vähintään 5 m etäisyydelle siitä hihnasta että saadaan omat laukut. Ja siinä samassa Mikko huutaa että väistykää, mun laukku menee jo tuolla!

St. Georgen

Upea vastaanotto kun saavuimme St. Georgen'iin. Soittokunta soitti meidän astuessa autosta ulos. Lounaaksi pizzaa oluen kera. Kyllä maittoi. Pizzakin! Itse kukin taisi hieman nukkua matkaväsymystä päivällä pois. Yhteinen illallinen St.Georgen'issa. Taisimme löytää Havannankin - ainakin sen niminen janonsammutuspaikka löytyi. Virtasen Jukka näytti, kuinka juodaan tuopillinen olutta!

Maanantai 3.7.2006

Aamu valkeni jälleen aurinkoisena. Taisipa joku herätä liian aikaisinkin, kun kello oli jäänytkin Suomen aikaan. Tutustuminen Robert-Gerwig-kouluun, jossa NBB ja NSK soittivat. Eri ikäryhmiä kävi kuuntelemassa soittoamme ulkona helteisessä auringonpaisteessa. Vierailu Saksan Phonomuseum'issa kaupungintalolla. Opastetut kierrokset niin levysoittimien kuin kellojenkin maailmaan. Osallistuminen illalla "Folklorefest" kansanjuhlassa Kaupunginsalilla. Soittoa NBB, NSK ja Ali Baba.

Tiistai 4.7.2006

Lähtö aamulla klo 09.00. Matkanjärjestäjät olivat hyvin huolehtivaisia, autoon oli laitettu jopa ämpäreitä sinne tänne. Matkalla tauko näköalapaikalla, josta näkyi Ranskan puolelle olevia vuorenhuippuja. Kiertokävely Freiburkissa 2-3 h. Matkalla aina välillä historiaa tulkin välityksellä kapellimestarin kertomana. Tutustuminen Freiburg'in Tuomiokirkkoon pikaisesti. Lounas Dattler'in ravintolassa. Oikein pitkän kaavan mukainen ruokailu juomineen. Hyvää oli ja vatsa todella täynnä. Tämän jälkeen oli vapaata aikaa kaupungilla mm. shoppailla. Ja kauppa kävi. Haaviin oli jäänyt aikas lailla tavaraa... Kieltämättä vähän viileämpää olisi voinut olla, sillä mittari näytti varjossa +37°! Bussin ilmastointi taisi olla aikas lailla kovilla. Ainakaan matkajuomat eivät aiheuta kurkkukipuja kylmyydellään. Vielä jäi näkemättä kun Arvelan Ari syö Mars-patukkaa. Virtasen Jukalla oli pientä kilpailuhenkeä tässä asiassa.

Freiburgin tuomiokirkko. Korjattavana oleva iso torni ei näy.

Rahvaanomainen iltapala Kaupunkinsalilla. Siitä siirryttiin alakertaan yhteissoittoharjoituksiin saksalaisten kanssa. Harjoitukset loppuivat klo 21.00, koska silloin alkoi MM-jalkapallon välieräottelu Saksa-Italia. Penttilän Mauri oli ottelua katsomassa paikan päällä! Me katsoimme yhdessä saksalaisten kanssa ruokapaikkaan asennetulta screeniltä. Tunnelma oli mahtava aina lisäajan viime minuuteille asti. Silloin Italia teki ottelun voittomaalin 1-0. Ottelu päättyi 2-0. Pelin tauolla Virtasen Jukka näytti, kuinka Mentos-pastilleilla saa Coca-Cola pullosta 1,5 m korkean suihkun! Pelin jälkeen matka kohti Havannabaaria. Autojen torvet soivat, Italian liput liehuivat, kadut täynnä juhlivia italialaisia. Tunnelma huipussaan italialaisilla.

Keskiviikko 5.7.2006

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu edelleen. Aamulla Asia-hotellissa Lehtolan Jukka tilaili aamupalan yhteydessä seuraavien päivien aamupalan ajankohtaa. Jukka puhui sujuvasti englantia aasialaisille tarjoilijoille ja he kuuntelivat kauniisti hymyillen. Hetken kuluttua Jukka kysyi että ymmärtävätkö he. Pään pyöritystä. Heistä kumpikaan ei osannut englantia. Asia tuli sitten hoidettua saksankielellä. Soittoharjoitukset aamusta klo 9.30. Saksalaista täsmällisyyttä; ajat ja paikat sekaisin aamulla. No matkaan päästiin usean puhelinsoiton jälkeen soittimet mukana.

Matka Triberg'iin - tutustuminen Saksan korkeimpaan vesiputoukseen [kuva oikealla, putouksesta näkyy vain pieni osa. Kuva alhaalla putouksen varren esiintymislavalta]. Kävelymatkan päässä vuorella oli sitä samaa vesiputousta vaikka kuinka paljon ja tietenkin kävimme siellä kävelyllä. Täytyyhän sitä ennen soittosuoritusta olla alkulämmittelyt. Sitten soittoa muutaman kappaleen verran vesiputoukselle ja paikalle osuneille kuulijoille. Kohteliasta autoilukansaa täällä Saksassa: Kopakkalan Vesa-Pekka oli reissussa ja käveli jalkakäytävää suojatien kohdalla. Suojatietä kunnioittavat saksalaiset tietenkin pysähtyivät Kopsun kohdalla ja päästivät hänet tien yli. Mutta kun Kopsu ei silloin ollut edes ylittämässä tietä, vaan käveli suojatien kohdalla. No tietenkin kohteliaana suomalaisena tie oli ylitettävä, vaikka ei sinne mitään asiaa ollutkaan.

 

Paluumatkalla vesiputoukselta kävimme Tonavan alkulähteillä. Siis sanan varsinaisessa merkityksessä: ajoimme ohi lammen, josta Tonava saa alkunsa. Eipä sitä säästytty ampumavälikohtaukseltakaan. Penttilän Maunoa ammuttiin suoraan kohti. Mutta onneksi se olikin pienen italialaispojan vesipyssystä peräisin. No tämä tapahtui jo kun lähdettiin aamulla matkaan. Lehdistökin on huomannut vierailun. Kuvia ja juttuja etusivusta lähtien. "Pastailta" Klosterweiher'in Seehaus ravintolassa. Ennen ruokailua oli pienet polkuvenekilpailut. Ali Baba soitti illan vietteeksi. Musiikki oli aivan loisteliaan mahtavaa sooloineen kaikkineen. Paikalla oli myös tänään saapunut virallinen valtuuskunta, siis ne jotka eivät vielä aiemmin olleet täällä. Olipa illalla oikein kunnon ukkosmyräkkäkin.

Torstai 6.7.2006

Hotelli Asia taitaa olla edukas nukkumapaikka. Kun menimme aamupalalle niin poliisit olivat käytävällä vastassa. Olivat poistamassa käytävän sohvalta jotakuta yön kulkijaa joka oli siihen jostain haahuillut.

Virallinen vastaanotto Kaupungintalolla. Soittoa ja maljojen kohotusta. Puheet ja lahjojen vaihdot. Lahjaksi pormestarilta tuli vuodelta 1913 toimintakuntoinen gramafoni. Vastalahjana Vesilahdesta Kurkki -aiheinen taulu sekä Sibeliusta CD:llä. Vierailu Kotiseutumuseossa edelleen mustat puvut päällä, eikä todellakaan ollut kylmä! Lounas koulukeskuksessa. Harjoitukset illan konserttia varten. Yhteislounas mustissa puvuissa.

Juhlallinen konsertti Kaupunginsalilla. NSK ja St. Georgen'in kaupungin orkesteri yhdessä. Aluksi soittivat saksalaiset, sitten kolme kappaletta yhdessä. NSK soitti ohjelmistonsa. Sitten encorena, ei enempää eikä vähempää, kuin Sibeliuksen Finlandia. Lahjaksi soittokunnalle Eino suutarin maalaama taulu. Vastalahjaksi käkikello.

Käytiinpä sitä taasen Havannassakin. Muutamat oppivat, kuinka Jägermeisteria juodaan pohjanmaan kautta. By the way, mihin maakuntaan Kuusamo kuuluu?

Perjantai 7.7.2006

Aamu valkeni pilvisenä ja viileänä, hienoa bussimatkaa ajatellen. Aamupala klo 07.00 alkaen ja matkaan. Aamupalalla hotelli Asiassa oli puhetta, että ei ole ollut tummaa leipää pariin päivään tarjolla. Kuinka ollakaan joka pöytään tuotiin sen neljän sämpylän lisäksi neljä palaa näkkileipää. Käynti Hohenzollern'in linnassa Tonavanlaaksossa. Tulipahan kunnon kuntoilut kiivetessä linnaan. Opastus erittäin kattavasti, mutta saksaksi. No sitten saatiin englanti avuksi. Linnasta lähdettiin parin tunnin ja 4:n ruokalajin jälkeen täysin kylläisinä ja tyytyväisinä kohti luostaria. Kiemurtelevien teiden jälkeen käynti Ylä-Tonavalla Beuronilla munkkiluostarissa. Matkalla löydettiin Lehtisen Harrin kunniatieteiden professori. Ja sitten kohti hotellia. Kyllä nämä bussimatkatkin rupeavat alkuviikon kokemuksella kulkemaan. Parempi pullo mukana kuin kolme kotona.

Lauantai 8.7.2006

NBB soittoharjoitukset aamulla. Iltapäivällä NSK ja NBB esiintyivät Stadtfest 2006 juhlilla torille pystytetyllä esiintymislavalla. Noin 10 soittajaa soitti myöskin saksalaisen nuoriso-orkesterin mukana. Illan mittaan Ali Baba soitteli ennen MM-jalkapallon pronssiottelua yleisölle Havanna-baarin ulkotiloissa. No se oikea Havanna-baari on kylläkin toisessa rakennuksessa, mutta ei se mitään. Saksa voitti Portugalin 3-1, ja juhlat taasen kaupungilla käyntiin. Täytyy sanoa, että täällä jalkapallon merkitys on aivan eri luokkaa kuin Suomessa.

 

Sunnuntai 9.7.2006

Aamu valkeni jälleen kauniin aurinkoisena. Aamupalan jälkeen vapaata. Kuunneltiin soittoa torilla ja koitettiin avustaa Pietilän Tapania. Sillä hänellä oli vielä monta nipullista niitä kuponkeja jolla sai sen toisen kupongin, jotta sai juotavaa ja syötävää sekä sen kolmannen kupongin. No sillä kolmannella kupongilla sai panttia vastaan taasen muutaman euron. Lentokenttää kohti klo 13.40 ensimmäiseltä hotellilta. Harjoituspaikasta haettiin viimeiset soittimet mukaan. Paikalla myös pormestari ja tietenkin soittokunta soittamassa lähtömusiikkia. Narvan markkinat -paita sekä Punkarin tyttöjen musiikkia luovutettiin lähdön yhteydessä.

Plokin kirjoittajan omakuva jossakin linnojen tornien korkeuksissa:

[Kuvat: Yrjö Punkari, Harald Mittelstaedt ja Kimmo Vaani]