Ongelmia tietokoneen kanssa?

64-bittinen Windows Vista tai Windows 7

Lähitulevaisuudessa kaikki käyttöjärjestelmät ovat vähintään 64-bittisiä. TH2006 ei kuitenkaan toimi niissä. Valmisteilla on uusi versio, joka toimii myös 64-bittisissä järjestelmissä. Sitä odotellessa voi tietenkin asentaa koneeseen virtuaali-XP:n, jossa ohjelma toimii. Tämän asentaminen vaatii kuitenkin hieman bittinikkarin taitoja.

Windows Vistan ja Windows 7:n näppäimistö

Uusimmissa Microsoftin käyttöjärjestelmissä 16-bittinen skandinaavinen näppäimistöajuri ei jostakin syystä käynnisty tai se puuttuu kokonaan. Asian voi korjata kahdella tavalla. Helpompi ja varmempi tapa lienee asettaa TH2006:n oma näppäintulkki päälle. Tulkki on ohjelmaversioissa 12.3.2007 alkaen. Valitse ensin Asetukset joko perustoimintojen valikosta tai melkein missä kohtaa ohjelmaa tahansa Alt-F1. Valitse sitten nuolinäppäimillä tai hiirellä kohta Järjestelmä.

Muuta alin kohta muotoon: USA-merkistö -> SKANDI-merkistö:  KYLLÄ. Tämän voit tehdä siirtymällä nuolilla alimmalle riville ja painamalla välilyöntiä. Voit myös vaihtaa arvon näpäyttämällä KYLLÄ/EI -kohtaa hiirellä. Talleta Enterillä tai näpäytä sanaa hiirellä.

Koska pystyviivalle | ei ole vapaata näppäintä, se tulee näppäimillä Ctrl-V. Jos näppäimistö on normaali skandinaavinen, valinta tuottaa virheellisiä merkkejä. XP:n näppäimistöllä Ctrl-Alt-F1 = USA-näppäimistö, Ctrl-Alt-F2 = Skandinaavinen.

Hieman hankalampi ja epävarmempi tapa on lisätä AUTOEXEC.NT -tiedostoon yksi määritysrivi. AUTOEXEC.NT sijaitsee Windowsin peruskansion alikansiossa system32. Lisättävä rivi on: LH KB16 SU,437,%SystemRoot%\system32\keyboard.sys /E
Tarkempia tietoja osoitteessa: http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/262283.

Onko ohjelma ruudulla liian pieni tai hiiri ei toimi?

Hyvin tärkeä asetusikkuna avautuu vasta sitten, kun TH2006 on jo käynnissä. Ohjelman on oltava silloin ikkunassa, ei koko ruudun kokoinen. Jos ohjelma on koko ruudun kokoinen, paina Alt-Enter. Tosin kaikki näytönohjaimet eivät enää tue kokoruutunäyttöä. TH2006:n yläpalkin vasemmassa reunassa on mustalla pohjalla pieni laatikko [C:\]. Klikkaa tätä hiirellä ja valitse ominaisuudet, jolloin avautuu ikkuna, jossa on välilehtiä.

Asetukset -välilehdellä näppäinpuskurin (komentomuisti) koko voi olla esim. 50 ja puskurien määrä 4. Kohdistimen koko ei vaikuttane mihinkään. Valitse näyttöasetuksiin Ikkuna. Kohdissa Pikamuokkaustila ja Lisäystila ei saa olla ruksia, muutoin hiiri käyttäytyy oudosti (automaattinen merkintätila!).

Fontti -välilehdellä valitaan ruutufontin tyyppi (esim. Lucida console tai rasterifontit) sekä fontin koko. Jos ohjelma on ruudulla liian pieni tai liian suuri, ruutufontti (ruutukirjasin) on liian pieni tai liian suuri. Tämän kohdan ominaisuudet on kokeiltava, koska oikea koko riippuu siitä, miten suureksi kuvaruudun resoluutio on valittu.

Asettelu -välilehdellä näyttöpuskurin ja ikkunan koon on oltava 80 ja 25 eli 80 merkkiä leveä ja 25 riviä. Ikkunan sijainti -kohdasta on otettava ruksi pois, mutta sijaintia ei kannata määrittää itse numeroilla vaan raahaamalla ohjelma yläpalkista oikeaan paikkaan.

Värit -välilehti ei vaikuta Ykkösen käyttäytymiseen (paitsi käynnissä komentotasolla).

Kun klikkaat lopuksi OK -painiketta, valitse alempi kohta eli että asetukset talletetaan kaikkiin vastaaviin ikkunoihin.

Tuliko työpöydälle kuvake?

Ellei työpöydälle tullut TH2006:n kuvaketta, tee se itse. Paina työpöydän tyhjässä kohdassa hiiren oikeaa näppäintä. Valitse uusi ja uusi pikakuvake. Kirjoita komentorivin kohdalle C:\1\1.EXE (tai asema ja kansio, johon TH2006:n asensit). Ohjelman kuvakkeen pitäisi löytyä kansiosta C:\1 (TH2006.ICO). Asian pitäisi olla tällä selvä!

Toistuva virheilmoitus - "Toiminta estynyt ... Ei levykettä ... "

DVD-asemat, ZIP-asemat ja muut ongelmalliset asemat

Ykkönen ei aina saa Windowsilta oikeaa tietoa DVD-asemista, ZIP-asemista ja näennäisasemista. Seuraa virheilmoitus Toiminta estynyt asemalla E:... tms. Toimi silloin näin. Aseta ensin levyke ZIP tai DVD-asemaan. Voit määrittää asemat perusvalikon asetusten levyasema-asetuksissa. Kun asetusikkuna on ruudulla, näet asemien havaitut ominaisuudet, jotka ovat nyt joiltakin osin virheellisiä:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
112220040004000000000040000 = Nyt LÖYDETYT asemat

Paina F3 (aiemmin Ctrl-F3), jotta saisit määritysten muokkausrivin ja voisit ilmoittaa oikeat arvot. Muokkausrivi on aluksi täysin samanlainen numerosarja kuin ylempi rivi. Numerot tarkoittavat: 1 = levykeasema, 2 = kiintolevy, 3 = CD/DVD ja 4 = verkkoasema. Numerot ilmoittavat järjestyksessä asemien A, B, C, D, E jne. ominaisuudet. Aseta ongelmallisen näennäisaseman, DVD-aseman tai ZIP-aseman ominaisuudeksi 1. Siirry nuolilla vasemmalle ja oikealle, mutta älä sekoita muilta osin numeroarvoja. Jos esim. yllä olevassa esimerkissä E-asema onkin DVD-asema, muuta riville E:n kohdalle 1 tai 3:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
112220040004000000000040000 = Nyt LÖYDETYT asemat
112210040004000000000040000

Talleta F2:lla ja vastaa samoin ohjelman tekemään kysymykseen. Tieto talletetaan asetustiedostoon. Jos kuitenkin haluat tiedoston pois, poistu asetuksista ESC:llä ja anna ohjelman poistaa tiedosto. Voit myös lisätä AUTOEXEC.BAT -tiedostoon vastaavan levyasemien ominaisuudet ilmoittavan rivin: SET ASEMAT=11231 (XP:ssä tiedosto lienee alun perin tyhjä).

Eikö ohjelma käynnisty lainkaan?
Tuliko ilmoitus 16-bittisen alijärjestelmän virheestä?
Puuttuvatko AUTOEXEC.NT tai CONFIG.NT?

Etenkin aikaisemmin XP-koneissa ilmaantui ongelma, että Ykkönen ei asennu tai käynnisty lainkaan. Windows antaa jonkunlaisen virheilmoituksen 16-bittisestä alijärjestelmästä (ilmoitus vaihtelee). Useimmiten syynä on AUTOEXEC.NT:n, CONFIG.NT:n tai muutamien muiden järjestelmätiedostojen (NTVDM.EXE, NTIO.SYS, NTDOS.SYS, REDIR.EXE) puuttuminen. Vika ei ole Ykkösessä, koska Ykkönen toimii XP:ssä ja muissa 32-bittisissä järjestelmissä moitteetta! On joko tapahtunut asennusvirhe tai - mikä todennäköisempää - ilmiö on melko selvä merkki haittaohjelmien läsnäolosta koneella.

Järjestelmätiedostojen häviämisen tai muun yllättävän haittailmiön ovat viime aikoina aiheuttaneet useimmiten virukset tai vakoiluohjelmat (spyware), jotka selainten toivottomien turva-aukkojen vuoksi ilmaantuvat jo lähes kaikille verkossa oleville koneille. (Lisätietoja haittaohjelmista mm.: http://www.vm.fi/tiedostot/pdf/fi/88078.pdf) Turva-aukkoja on nyt löytynyt kaikista selaimista. Poistamalla edellä mainittuja järjestelmätiedostoja, haittaohjelmat ilmeisesti selviävät toimivina ehkä pidempään tai tarvitsevat tilannetta johonkin muuhun kolttoseen. Haittaohjelmien ilmaantuminen koneelle tapahtuu täysin salaa ja niiden poistaminen on asiantuntijoillekin erittäin vaikeaa. Kaupalliset haittaohjelmien poisto-ohjelmat ovat melko kalliita ja vaativat jatkuvan päivityksen. Pelkkä viruksentorjuntaohjelma tai  -järjestelmä ei missään tapauksessa ole riittävä, ei myöskään mikään palomuuri. Haittaohjelmien löytymisessä erilaiset sitä varten tehdyt ohjelmat saattavat olla hyödyksi, tässä muuan: http://www.pestscan.com/Scan.asp. Ilmaiset haittaohjelmien estäjät eivät kuitenkaan kykene läheskään kaikkien ja pahimpien tuholaisten estämiseen tai poistamiseen.

Tiedostot AUTOEXEC.NT ja CONFIG.NT sijaitsevat kansiossa C:\Windows\SYSTEM32  (tai toisinaan C:\WINNT\SYSTEM32). Näiden tiedostojen pitäisi normaalisti syntyä Windowsin asennuksen yhteydessä. Aina ei näin ole tapahtunut - asennus on ollut silloin puutteellinen. Useimmiten syynä on kuitenkin se, että jokin haittaohjelma on ne poistanut. Ykkösen apuohjelma TULOSTA.EXE voi luoda nämä tiedostot standardimuotoisina seuraavasti: Käynnistä / Suorita ja kirjoita C:\1\1SYSTEM\TULOSTA.EXE  %%. Uusimman TULOSTA.EXE -ohjelman voit imuroida tästä.

Jos tiedostoissa on erikoisominaisuuksia tai et voi käyttää TULOSTA.EXE -ohjelmaa, tiedostot pitää tehdä itse. Alla on esimerkkirivit tiedostoihin, jotka saattavat toimia jo näilläkin riveillä. Kopioi rivit tästä, liitä tyhjään MUISTIOon (NOTEPADiin) ja talleta kansioon C:\Windows\SYSTEM32 nimellä AUTOEXEC.NT ja CONFIG.NT. Tiedostot kannattaa heti merkitä 'Vain luku' eli 'Read only' -tilaan. Silloin ne saattavat säilyä pitempään - tosin uudet haittaohjelmat ilmeisesti tulevat muuttamaan tilan (attribuutin) takaisin. Tiedostot pitäisi normaalisti löytyä myös varakansiosta C:\Windows\REPAIR.

AUTOEXEC.NT:

@echo off
REM Asentaa CD-laajennukset
lh %SystemRoot%\system32\mscdexnt.exe

REM Asentaa verkon uudelleenohjauksen (ladattava ennen tiedostoa dosx.exe)
lh %SystemRoot%\system32\redir

REM Asentaa DPMI-tuen
lh %SystemRoot%\system32\dosx

CONFIG.NT

dos=high, umb
device=%SystemRoot%\system32\himem.sys
files=40
ntcmdprompt