Päivitykset, koneenvaihdot, Vista, Windows 7 jne.

Päivityksen asennus

Ykkösen päivitys on aina täydellinen ohjelma. Päivitysversio ei siis edellytä aiempaa ohjelmaversiota tietokoneella. Uuteen koneeseen ei siis tarvitse asentaa vanhempaa Ykköstä. Mikäli asennat vanhan päälle, kannattaa ensin tehdä varmistuskopioita, mutta niitä ei tarvitse palauttaa koneelle, jos kaikki sujuu normaalisti. Ykkönen asentuu vanhan version päälle eikä asennus tuhoa työtiedostojasi, jos ne on oikein perustettu (eivät ole siis prototyypeissä!). Laaja asennusoperaatio kiintolevyllä on kuitenkin aina tietynasteinen riski - tee siis varmistuskopiot! Vapaata tilaa tarvitaan n. 3-4 MB, mikä määrä nykyisistä koneista helposti löytyy.

Huomaa kuitenkin, että 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä TH2006-ohjelma ei toimi.

Asennusohjelman pitäisi käynnistyä automaattisesti, kun asetat CD-levyn asemaansa. Jos näin ei tapahdu tai olet kieltänyt automaattiset käynnistykset CD-asemassa, käynnistä Windowsin resurssienhallinnassa CD-asemalta ohjelma ASENNA. Ykkönen ei saa olla käynnissä, kun asennat päivitystä näin. Jos taas asennat Internetistä ladattuja ohjelmia (uusia tai päivityksiä), noudata näiden sivujen ohjeita tarkkaan.

Jos asennusohjelma havaitsee, että Ykkönen on jo koneessa, se ilmoittaa asiasta. Voit valita seuraavista vaihtoehdoista: 0 = Mahdollisimman täydellinen päivitys, 1 = Päivitys kysymällä poistot/kopioinnit, 2 = Päivitetään itse järjestelmä sekä kaikki prototyypit (OLETUS), 3 = Vain TÄRKEIMMÄT järjestelmätiedostot (ei prototyyppejä), ESC = Keskeytä asennus. Normaali valinta on 2 eli vain järjestelmän perustiedostot ja prototyypit uusitaan - myös jos koneella on ollut demo-ohjelma! Valinta 1 edellyttää, että tunnet tiedostojen tyypit ja sisällöt. Jos valitset 2 tai 3, asennusohjelma pyrkii tutkimaan, oletko kirjannut työtietoja prototyyppeihin, eikä kopioi silloin päälle.

Windows Vistan ja Windows 7:n näppäimistö

Microsoft Windowsin uudempien järjestelmien 16-bittinen skandinaavinen näppäimistöajuri ei jostakin syystä käynnisty tai se puuttuu kokonaan. Asian voi korjata kahdella tavalla.

Helpompi ja varmempi tapa lienee asettaa TH2006:n oma näppäintulkki päälle. Tulkki on ohjelmaversioissa 12.3.2007 alkaen. Valitse ensin Asetukset joko perustoimintojen valikosta tai melkein missä kohtaa ohjelmaa tahansa Alt-F1. Valitse sitten nuolinäppäimillä tai hiirellä kohta Järjestelmä.

Muuta alin kohta muotoon: USA-merkistö -> SKANDI-merkistö:  KYLLÄ. Tämän voit tehdä siirtymällä nuolilla alimmalle riville ja painamalla välilyöntiä. Voit myös vaihtaa arvon näpäyttämällä KYLLÄ/EI -kohtaa hiirellä. Talleta Enterillä tai näpäytä sanaa hiirellä.

Koska pystyviivalle | ei ole vapaata näppäintä, se tulee näppäimillä Ctrl-V. Jos näppäimistö on normaali skandinaavinen, valinta tuottaa virheellisiä merkkejä. XP:n näppäimistöllä Ctrl-Alt-F1 = USA-näppäimistö, Ctrl-Alt-F2 = Skandinaavinen.

Hieman hankalampi ja epävarmempi tapa on lisätä AUTOEXEC.NT -tiedostoon yksi määritysrivi. AUTOEXEC.NT sijaitsee Windowsin peruskansion alikansiossa system32. Lisättävä rivi on: LH KB16 SU,437,%SystemRoot%\system32\keyboard.sys /E
Tarkempia tietoja osoitteessa: http://support.microsoft.com/default.aspx/kb/262283.

Onko ohjelma ruudulla liian pieni tai hiiri ei toimi?

Hyvin tärkeä asetusikkuna avautuu vasta sitten, kun TH2006 on jo käynnissä. Ohjelman on oltava silloin ikkunassa, ei koko ruudun kokoinen. Jos ohjelma on koko ruudun kokoinen, paina Alt-Enter. Tosin kaikki näytönohjaimet eivät enää tue kokoruutunäyttöä. TH2006:n yläpalkin vasemmassa reunassa on mustalla pohjalla pieni laatikko [C:\]. Klikkaa tätä hiirellä ja valitse ominaisuudet, jolloin avautuu ikkuna, jossa on välilehtiä.

Asetukset -välilehdellä näppäinpuskurin (komentomuisti) koko voi olla esim. 50 ja puskurien määrä 4. Kohdistimen koko ei vaikuttane mihinkään. Valitse näyttöasetuksiin Ikkuna. Kohdissa Pikamuokkaustila ja Lisäystila ei saa olla ruksia, muutoin hiiri käyttäytyy oudosti (automaattinen merkintätila!).

Fontti -välilehdellä valitaan ruutufontin tyyppi (esim. Lucida console tai rasterifontit) sekä fontin koko. Jos ohjelma on ruudulla liian pieni tai liian suuri, ruutufontti (ruutukirjasin) on liian pieni tai liian suuri. Tämän kohdan ominaisuudet on kokeiltava, koska oikea koko riippuu siitä, miten suureksi kuvaruudun resoluutio on valittu.

Asettelu -välilehdellä näyttöpuskurin ja ikkunan koon on oltava 80 ja 25 eli 80 merkkiä leveä ja 25 riviä. Ikkunan sijainti -kohdasta on otettava ruksi pois, mutta sijaintia ei kannata määrittää itse numeroilla vaan raahaamalla ohjelma yläpalkista oikeaan paikkaan.

Värit -välilehti ei vaikuta Ykkösen käyttäytymiseen (paitsi käynnissä komentotasolla).

Kun klikkaat lopuksi OK -painiketta, valitse alempi kohta eli että asetukset talletetaan kaikkiin vastaaviin ikkunoihin.

Tuliko työpöydälle kuvake?

Ellei työpöydälle tullut TH2006:n kuvaketta, tee se itse. Paina työpöydän tyhjässä kohdassa hiiren oikeaa näppäintä. Valitse uusi ja uusi pikakuvake. Kirjoita komentorivin kohdalle C:\1\1.EXE (tai asema ja kansio, johon TH2006:n asensit). Ohjelman kuvakkeen pitäisi löytyä kansiosta C:\1 (TH2006.ICO). Asian pitäisi olla tällä selvä!

Uusi tietokone?

Usein päivitys asennetaan aivan uudelle koneelle ja ongelmaksi tulee kirjanpidon, laskutuksen tms. saaminen vanhalta koneelta uudelle koneelle. Kätevin keino nykyään on käyttää muistitikkua, jos sekä vanhassa että uudessa koneessa on USB-asema. Toimi silloin tässä järjestyksessä: Kopioi kansio \1FOR_YOU kokonaan muistitikulle esim. Windowsin resurssienhallintataulussa. Vie muistitikku uudelle koneelle ja kopioi kansio \1FOR_YOU uuden koneen C:-asemalle tai sille asemalle, jonne Ykkönen asennetaan. Asenna vasta nyt uusi ohjelmaversio. Jos teet päinvastaisessa järjestyksessä, muistitikulta tuleva kansio tuo muutamia vanhentuneita ohjelmatiedostoja uudelle koneelle.

Jos USB-asemaa tai muistitikkua ei ole, mutta vanhassa koneessa on kirjoittava CD-asema, voit tehdä kuvatun toimenpiteen CD-levyn avulla. CD-R-levyllä kopioitaessa on vaara, että mukana kopioituu tiedostoihin ominaisuus (attribuutti) Vain luku. Silloin kansion kaikista tiedostoista on poistettava Vain luku-ominaisuus. Valitse kansio \1FOR_YOU Windowsin resurssienhallintaan, valitse ominaisuudet, poista täplä alhaalta kohdasta Vain luku (on oletuksena!) ja valitse käytä. Valitse vaihtoehto, että käytetään kaikkiin alikansioihinkin.

Ellei CD-kopiointikaan onnistu, voit ehkä yhdistää koneet Windows-verkkoon, koska viime vuosina tietokoneet on useimmiten varustettu verkkokorteilla. Tämä edellyttää verkkojohtoa ja hieman asiantuntemusta. Etsi uuden koneen verkkoympäristöstä vanhan koneen asema, josta löytyy kansio \1FOR_YOU. Kopioi se Windowsin resurssienhallintataulussa hiiren oikealla näppäimellä. Vaihda resurssien hallintaan uuden koneen C:-asema. Liitä kopioitu kansio uuden koneen C:lle. Asenna uusi ohjelmaversio. Liikkeessä toimenpide voidaan suorittaa myös asentamalla hetkeksi vanhan koneen kiintolevy uuden koneen kiintolevyn rinnalle. \1FOR_YOU -kansio on kopioitava yleensä uuden koneen C:-aseman (tai D:-aseman) juureen (suositus helppouden vuoksi!). Jos näin ei kuitenkaan haluta, käsikirjassa on erikoisohje.

Jos mikään edellisistä ei onnistu, on käytettävä varmistuskopiointeja. Tee vanhalla koneella varmistuskopiot kaikista kirjanpidoista, laskutuksista jne. joko pakaten (jos paljon tapahtumia) tai pakkaamatta. Asenna sen jälkeen Ykkönen uudelle koneelle ja avaa mikä tahansa kirjanpito, laskutus, palkanlaskenta jne.

Valitse kirjanpidossa ylävalikon oikeasta reunasta kohta Tuo kirjanpito levyltä. Kun ohjelma näyttää löytämänsä pakatut tai pakkaamattomat kirjanpidot, valitse oikea. Tuotu kirjanpito ilmestyy kirjanpitojen valintaikkunaan. Tuo tällä tavoin kaikki tarvittavat kirjanpidot. Toinen mahdollisuus on perustaa mistä tahansa prototyypistä täsmälleen sen niminen kirjanpito, joka levyltä aiotaan tuoda. Tämän jälkeen suoritetaan varmistuksen palautus normaalisti.

Laskutus siirretään vanhalta koneelta uuteen samalla tavalla. Tee vanhalla koneella varmistuskopiot kaikista tarvittavista laskutuksista joko pakaten tai pakkaamatta. Ota muistiin laskutuksen tiedostonimi, esim. LASKU06. Asenna Ykkönen uudelle koneelle ja avaa jokin laskutus. Valitse varmistuskopion palautus ja anna edellä mainittu tiedostonimi. Vastaa ohjelman kysymyksiin. Avaa palautettu laskutus. Kaikki rekisterit eivät ehkä vielä tulleet, palauta silloin varmistus vielä kerran joko A:lta (pakkaamaton varmistus) tai kiintolevyn kansiosta VARM_KOP (pakattu varmistus). Ylävalikon 'Teknisiä toimenpiteitä' sisältää myös valinnan, jolla voi tuoda kokonaisen laskukannan levyltä.

Palkanlaskennassa ja muissa ohjelman osissa varmistuskopion palautus tapahtuu ohjelmalle ominaisin tavoin.

Jos vanhasta koneesta puuttuu USB-asema ja kirjoittava CD-asema ja uudessa koneessa ei ole levykeasemaa, olet hieman pulassa. Jos vanhassa koneessa sen sijaan on Internet-yhteys, voit lähettää esim. pakatut varmistuskopiot itsellesi sähköpostin liitteinä. Varmista silloin, että vastaanotat lähettämäsi sähköpostin uudella koneella - sulje siis vanhan koneen sähköpostiohjelma ajoissa. Jos tämäkään ei onnistu, ainoa keino lienee siirtää vanhan koneen levyasema hetkeksi uuden koneen kiintolevyn rinnalle. Tietenkin voi tehdä varmistuskopiointeja levylle ja siirtää levyltä USB-tikulle tai CD:lle jossakin aivan muussa koneessa (vaikkapa naapurissa).

***