VARMISTUSKOPIO - ONKO TARPEEN?

Muutaman kerran viikossa ilmenee jossakin päin Suomea ongelmia, joissa tietoja on kadoksissa. Mitenkähän ne tiedot saisi takaisin? Varmistuskopiointia harrastetaan yleensä vasta ensimmäisen tai toisen katastrofin jälkeen, sillä "enhän minä tarvitse varmistuskopioita, koska koneeni on niin uusi ja hyvä ... koska tietoni eivät ole niin tärkeitä ... koska pyrin toimimaan virheettömästi ... koska ajattelin tehdä vasta tuonnempana ... koska tallennusvälineet ovat nykyään luotettavia ... koska jne".

Kuuluisa Murphyn laki toimii tietojenkäsittelyssäkin. Jos jokin yleensä voi mennä vikaan, niin se ennen pitkää aivan varmasti menee vikaan. Ja jos jokin on jo mennyt vikaan, on 50 %:n mahdollisuus ettei sitä saada korjatuksi ja 50 %:n mahdollisuus että vika aiheuttaa vielä lisää ongelmia. Tähän kaikkeen on luonnollinen selityksensä: Tietokoneissa ja ohjelmissa on biljoonia bittejä, joiden tulee olla juuri tietyssä järjestyksessä. Yksikin väärinpäin oleva bitti tärkeässä kohdassa sotkee koko touhun. Suurten lukujen säännön perusteella katastrofin ilmaantuminen on sitä todennäköisempää mitä enemmän koneesi sisältää toisiaan vinhasti keikuttelevia bittejä!

Tässä muutamia usein toistuneista ja todellisuudesta koottuja tietojen kadottamistempuista:

Aivan joissakin harvinaisissa tapauksissa on sattunut niinkin, että on tapahtunut kiintolevyllä levyvika, käyttöjärjestelmä ei pysty silloin lainkaan lukemaan levyn pintaa jostakin kohdasta. Pahinta on, jos tuo kohta sattuu olemaan levyn sisällysluettelon kohdalla (FAT). Toisaalta juuri tuota kohtaa levystä luetaan kaikkein useimmin. Silloin olisi hyvä, että olisi olemassa varmistuskopio niin ohjelmista kuin sisällöistäkin. Kiintolevyjen koot ovat kasvaneet huimasti. Jos tuollainen levy hajoaa, tiedonhukka on melkoinen. Yritä hankkia komeroosi kaikkien ohjelmiesi asennuslevyt, etenkin laiteajurit. Uusimmat Windowsit opastavat käyttäjää varmistuksissa jo melko hyvin. Tottele!

Hyvin harvoin tietojen tuhoajana on jokin tavallinen hyötyohjelma. Nämä yleensä vain ottavat vastaan tietoja, tallettavat määräpaikkoihin kiintolevylle ja hakevat tietoja levyltä käyttäjän katseltaviksi. Tosin mammuteiksi paisuvia ohjelmia on mahdoton testata täysin varmoiksi. Virukset sen sijaan ovat tarkoituksella pahanilkisiä.

Mikä tahansa tavallinen ohjelma voi kuitenkin muuttua todelliseksi hävityskoneeksi tilanteessa, jossa koneen käyttöjärjestelmä on jostakin syystä sekavassa tilassa. Tämä lienee tuttua kaikille Windowsien käyttäjille. Kaikki ohjelmat pyytävät lähes jokaisessa askelmassaan ja melko luottavaisina palveluja käyttöjärjestelmältä. Jos järjestelmä tekeekin aivan jotakin muuta kuin on pyydetty, tietojen tuhoutuminen on ilmeistä. Älä siis koskaan jatka töitäsi, jos käyttöjärjestelmän tila näyttää sekavalta. Käynnistä kone uudelleen!

Mikäli ruudulle ilmaantuu Windowsin sininen tai harmaa ruutu ja ilmoittaa poikkeuksesta tai ristiriidasta jossakin muistipaikassa, järjestelmä on ainakin joiltakin osiltaan epäluotettava. Silloin on syytä sammuttaa kone mahdollisimman pian ja oikeaoppisesti. Mikäli ongelma jatkuu uuden käynnistyksenkin jälkeen, jonkun asiantuntijan olisi tutkittava koneen konfiguraatiota (järjestelmää).

Ohjelmista hankalimpia ovat laiteajurit, jotka välittävät tietoja fyysisen laitteen (näytön, levyn, hiiren, äänikortin, näppäimistön, kirjoittimen jne.) ja tietokoneen keskusyksikön välillä. Uuden laitteen asennuksen jälkeen ja joskus pelkästään joidenkin asetusmuutosten vuoksi jokin ajuri saattaa muuttua hankalaksi. Jonkin talletettavan tiedon osoite jääkin puuttumaan ja niin tieto saatetaan tallettaa mielivaltaiseen paikkaan kiintolevyllä. Jälleen syntyy tuhoa.

TÄSSÄ VIELÄ KERRAN: