Wesilahti-Seura ry

Vesilahden kotiseutuyhdistys

Perustettu 1980

Ajankohtaista - ajatonta - historiaa


Kaakilan Kokkolan aitta. Wesilahti-Seuran postikortti


Wesilahti-Seuran toimintaa

Perinnekerhot

Alkuvuodesta 1997 käynnistettiin Wesilahti-Seuran johtokunnan jäsenen, Matti Hopun aloitteesta perinnekerhot, joiden on määrä kokoontua eri puolilla Vesilahtea kerran kuussa. Perinnekerhot saivat heti hyvän suosion. Narva Poukalla muisteltiin vanhoja myllyjä. Riehun Lepolassa tutustuttiin vesilahtelaisiin kansanlauluihin ja kansanrunoihin. Mukana oli asiantuntijana myös Petri Hoppu Tampereen Yliopiston Kansanperinteen laitokselta. Maaliskuussa kokoonnuttiin Rämsöön Niemellä ja aiheensa oli sukututkimus ja uudestaan vanhat myllyt. Lepolassa oltiin elokuussa ja Alhon "Teknolokiamuseossa" syyskuussa. Kaikissa tilaisuuksissa on ollut yli 30 osanottajaa.

Perinteen ja muistitiedon keruu

Wesilahti-Seuran toimesta on kerätty vuosina 1979-1996 satoja tunteja vesilahtelaisten kertojien tarinoita ja muistelmia ääninauhoille. Ääninauhoista on tehty kopiot SKS:n äänitearkistoon. Toimintaa jatketaan.

Tarkoituksena on saada ääninauhakopiot myös kaikkien käytettäviksi ja kuunneltaviksi Laukon vanhaan kouluun ("Laukonlinnaan"), kunhan koulun tilojen kunnostus on saatu päätökseen.

Muu arkistomateriaali

Wesilahti-Seuran arkistoissa on mm. Lempäälän-Vesilahden sanomien lähes kaikki vuosikerrat vuodesta 1943 lähtien. Aineisto tarjoaa poikkeuksellisen hyvän lähdemateriaalin paikkakunnan lähihistorian tutkimukseen.


Julkaisut

Postikortit

Wesilahti-Seura on julkaissut jo kahteen otteeseen postikortteja. Ensimmäinen erä, jossa oli 8 erilaista korttia on käytännöllisesti katsoen loppuunmyyty. Toinen erä painatettiin 1985. 16:sta erilaisesta kortista muutamia on edelleen jäljellä. Postikortteja saa vesilahtelaisista kaupoista ja matkailijoille tarkoitetuista myymälöistä.

Wesiposti-lehti

Wesiposti-lehteä julkaistiin 1980-luvun alussa 4 numeroa vuodessa. Sen jälkeen julkaisutahti on vähentynyt, kuitenkin joka vuosi on painatettu ainakin yksi numero. Lehdessä on ollut ajankohtaisia ja historiallisia artikkeleita. Lehti on jaettu Vesilahden jokaiseen talouteen ilmaiseksi.

Kirjat

Elinan surma-näytelmän avajaisnäytökseen seura painatti 1982 pienen vihkosen, jossa oli Elinan surmaruno sekä artikkeli runon taustasta. Vihkosesta on tänä vuonna otettu uusi painos, jota on saatavina monissa paikoissa 10 mk:n hintaan. Artikkeliosuus on uusittu.

Vesilahden 650-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Wesilahti-Seura ja Vesilahden kunta painattivat Mikko Kylliäisen ja Ritva Puron toimittaman kirjan "Aiwan kowa tapaus". Kirja sisältää Tuomas Tallgrénin sukututkimuksen sekä Tallgrénin päiväkirjat vuosilta 1795-1837.

Kirja sisältää hyvin mielenkiintoisen jakson Vesilahden historiaa ajalta, joka on juuri ja juuri perimätietojen ulkopuolella.

Tutustu tarkemmin kirjan esittelyyn

Kirjaa on saatavana 120 mk hintaan Wesilahti-Seuralta, Narvan Sentraalista Vesilahden kunnanvirastosta, Akateemisesta kirjakaupasta ja muutamista kauppaliikkeistä.
Katajasaari. Wesilahti-Seuran postikortti.