Laukon ryijynäyttelyt 1997-98

Vesilahti kuuluu Suomen niihin pitäjiin, joista on saatu eniten kerätyksi vanhoja ryijyjä! Suurin ansio kuuluu vuosisatain takaisille ahkerille taitajille. Suomen toiseksi vanhin säilynyt ryijy on Vesilahdesta vuodelta 1701.

Ryijyjen näyttelyluettelo 1997

Alla on muutamia kuvia näyttelyistä.


Suurin osa vesilahtelaisista ryijyistä on vanhoja ryijyjä, osa hyvinkin arvokkaita. Mukana on myös muutamia uusia taideryijyjä, joiden suunnittelijoina on alan ammatti-ihmisiä.


Maakuntien parhaat

Vesilahden Käsityökeskuksen uudet ryijyt
ovat saaneet laatumerkin Maakuntien Parhaat.

Auli ja Ulla

 

Ryijynäyttelyn kokosivat 1997-8 Vesilahden käsityökeskus sekä Vesilahden kunta. Vasemmalla käsityökeskuksesta Auli Hanhela sekä silloinen kunnansihteeri Ulla Mikkanen.

Aune ja Leena

Käsityökeskuksen johtaja Aune Lehto (vas.) esittelee näyttelyn ryijyjä Laukon kartanon emännälle, Leena Lagerstamille. Laukon kartanolla oli 1600-1700-luvuilla suuri merkitys ryijykulttuurin syntymiseen paikkakunnalle. Osa vanhoista säilyneistä ryijyistä on peräisin juuri Laukosta.


Vesto

Ryijyjen aiheet ovat useimmiten abstrakteja, koristeellisia kuvioita. Silloin tällöin ryijyihin on kuvattu myös maisemia, rakennuksia (vasemmalla Vesto), eläimiä ja ihmisiä. Oli aihe mikä tahansa ryijy on aina hyvin suuritöinen ja vaatii tekijältään taitoa ja kärsivällisyyttä.


Katselijoita


Ryijy omalle seinälle?

Ryijyjä voi tilata Vesilahden Käsityökeskuksesta valmiina tai tarvikepakettina (ommellen tai kutoen).

Vesilahden käsityökeskus
Karholantie 3, 37370 Narva
Puh. (03) 373 7190