Kirjoja Vesilahdesta

Huom! Joidenkin kirjojen hinnat ovat voineet muuttua tai painos loppunut. Useimmat kirjat löytyvät helposti kirjastoista.
Valta, väkivalta ja terrori

Komu Sakari: Valta, väkivalta ja terrori. Lähitarkastelussa vuoden 1918 tapahtumat Vesilahden seudulla.
Vesilahden seudun sukututkimusseura, 2018

Vesilahti on pirkanmaalainen kunta, joka väkimääräänsä nähden joutui kärsimään erittäin raskaasti vuoden 1918 punaisten ja valkoisten taisteluista. Sakari Komu kokosi runsaan kymmenen vuoden aikana valtavan arkisto- ja haastattelumateriaalin ja julkaisi niistä laaditun yhteenvedon n. 800-sivuisena kirjana. Teksissä esitetään yksityiskohtaisten ja mitään peittelemättömien historiallisten dokumenttien lisäksi myös huomattavan paljon oheistietoja, jotka valaisevat aikakauden poliittis-yhteiskunnallisia yhteyksiä sekä auttavat ymmärtämään tapahtumia, jotka tietojen puutteen vuoksi ovat toistaiseksi jääneet useimmiten käsittämättömiksi.

 

Kirjassa on yli 800 sivua
Kirjan koko 18 * 25 cm
Kirja on myynnissä mm. Vesilahden seudun sukututkimusseuran tilaisuuksissa
ISBN 978-952-94-0341-7
ISSN 2243-2345

Laukko 2016

Lagerstam Liisa: Laukko. Kuusi vuosisataa. Laukon kartano, 2016.

Kirja on Laukon kartanon 600-vuotisen historian juhlakirja. Tekstin on kirjoittanut filosofian tohtori Liisa Lagerstam, joka on kirjoittanut myös väitöskirjaansa pohjautuvan elämäkerran Laukon herra - Gabriel Kurki. Juhlakirjan kuvittajana on ollut valokuvaaja Erja Lempinen.

Laukko mainitaan historiallisissa asiakirjoissa ensimmäisen kerran vuonna 1416. Kuuden vuosisadan kuluessa Laukon kylästä on kasvanut tarujen ja kertomusten Laukon kartano. Kirjasta löytyvät maineikkaan kartanon kiehtovimmat tarinat ja kauneimmat kuvat.

Kirjassa on 304 sivua
Kirjan koko 23 * 28 cm
Kirja on myynnissä Laukon kartanossa
ISBN 978-952-93-7189-1

 

Häihälä Eila (toim.): Vesilahden Kirkonkylän raitti. Vesilahden kunta, 2014

Vesilahden Kirkonkylän raitti on yksi Suomen parhaiten säilyneistä kylänraiteista. Vaikka raitin varren rakennuskantaa on koko ajan myös uudistettu, uudistukset on sovitettu hyvin raitin alkuperäiseen henkeen. Raitti ei ole jähmettynyt museaaliseksi kohteeksi, vaan on yhä kaikella tavalla elävä.

Eila Häihälän toimittama teos esittelee useita kymmeniä Vesilahden Kirkonkylän raitin iäkkäimmistä rakennuksista. Osasta on vanhoja kuvia ja suurimmasta osasta uusia kuvia vuodelta 2014. Jokaisen kuvan yhteydessä on myös tarinoita rakennusten vaiheista ja omistajista. Kirjanen toimii varsin käteväkokoisena Vesilahden Kirkonkylän alueen perushistoriateoksena. Soveltuu mainiosti mm. lahjaksi.

Kirjassa on 56 sivua
Kirjan koko 14,8 * 21 cm
Kirjan hinta on 10 €, myynti mm. Vesilahden kunnanvirasto, kirjasto ja matkamuistomyymälät
ISBN 978-951-97458-2-4
 

Ritva Puro: Turhan sodan sankarit. Vesilahtelaiset Kustaan sodassa. Vesilahden seudun sukututkimusseuran julkaisuja III, 2012.

Kirja käsittelee Ruotsin kuningas Kustaa III:n käymiä taisteluita lähinnä Kaakkois-Suomessa vuosina 1788-1790. Vesilahtelaisten taistelupaikkoina olivat mm. Suomenniemi, Kyyrö, Porrassalmi, Parkumäki, Laitasilta ja Ruotsinsalmi. Kirjassa kuvataan myös 1700-luvun lopun sotilaselämää ja varustuksia. Yli puolet kirjan sisällöstä koostuu vesilahtelaisten ruotusotilaiden tiedoista, jotka on koottu vaikeasti saavutettavista ja tulkittavista sotilasrullista sekä erilaisista kirkonkirjoista. Tiedot ovat korvaamattomia etenkin sukututkijoille, koska sotilailla on huomattava määrä jälkeläisiä.

Kirjassa on 83 sivua
Kirjan koko 17,5 * 25 cm
Kirjan hinta on 10 €

Myynti: Vesilahden seudun sukututkimusseura ry


 

Pylkki Lasse (toim): Vesilahden Aikakirja I. Vesilahden seudun sukututkimusseuran julkaisuja, 2011.

Vesilahden Aikakirjaan I koostuu seuraavista artikkeleista:
Raimo Pitkäniitty: Historiallinen tarina: Tuomaalan 1000 vuotta. Raimo Pitkäniitty: Vesilahden Onkimäki ja sen historiallinen kehitys. Jorma Ärölä: Vesilahden pojat hakkapeliittoina. Ritva Puro: Porin jalkaväkirykmentin Vesilahden komppanian sotilaista ja sotilasnimistä. Seppo Hurme: Vanhojen valokuvien tunnistamista. Lasse Pylkki: Niilo Söyrinki, kasvitieteen professori, Oulun yliopiston rehtori. Yrjö Punkari: Kaarle Suuri, Laukon Kurjet ja Knut Eerikinpoika. Juhani Hyvätti: Hyvätti. Aarre Laitila: Vesilahden seurakunnan ja kirkkojen historiaa, Osat I ja II. Jorma Ärölä: Riihentappoa Ärölässä. Lisäksi tietoja Vesilahdesta ja Vesilahden seudun sukututkimusseurasta.

Kirjassa on 70 sivua
Kirjan koko 21 * 29,7 cm
Aikakirjan hinta 10 € (sisältää posti- ja toimituskulut kotimaassa)

Myynti: Vesilahden seudun sukututkimusseura ry

 

Liisa Laaksonen (koonnut): Vesilahti, rippikirjat 1810-1831. Vesilahden seudun sukututkimusseuran julkaisuja II, 2009.

Vuonna 1868 sattunut tulipalo tuhosi osan Vesilahden seurakunnan vanhaa arkistomateriaalia, erityisesti 1800-luvun alun historiakirjoja. Vesilahti on kuitenkin ikivanha emäpitäjä, joten sieltä lähtöisin tai sinne juuriansa juontavia on ympäri maata. 1810-1831 rippikirjat ovat säilyneet, mutta kuten jokainen sukututkija tietää, vanhat kirkon asiakirjat ovat vaivalloisesti luettavia ja tulkittavia. Käsialat vaihtelevat, merkinnät ovat keskenään epäloogisia ja usein suttuisiakin. 1810 (1809) – 1831 rippikirjoista kerätyt tilattomien, torpparien ja talollisten lasten syntymätiedot syntymäaikoineen on nyt saatettu helpommin luettavaan muotoon ja nykyiseen kirjoitusasuun kirjoitettuina. Tämän valtavan työn teki Liisa Laaksonen jo 1990-luvun lopulla mikrofilmeiltä. Nyt julkaistu kirja on näköiskopio Laaksosen alkuperäisistä monisteista, sähköiset tiedot kun ovat tuhoutuneet.

Kirjassa on 112 sivua
Kirjan koko: 21 * 29,7 cm

Kirja on loppuunmyyty.
Löytynee helposti kirjastoista.

Leena Willberg, Hilkka Rantala, Eeva Nytorp: Aatelisryijy, arkipeite, arvotekstiili. Pirkanmaan käsi- ja taideteollisuus ry, 2008. 

Kirja kertoo Vesilahden alueen ryijyperinteestä ja sen kehityksestä osana suomalaisen ryijyn yleisiä kehitysvaiheita. Teoksessa esitellään vanhoja vesilahtelaisia peiteryijyjä, rekiryijyjä, morsiusryijyjä, vanhojen ryijyjen uusinnoksia, ennallistuksia, sisustusryijyjä, uniikkiryijyjä sekä uusia moderneja designryijyjä. Julkaisu tuo esille Vesilahtea tunnettuna ryijyalueena. Mukana on myös ohjeita ryijyjen ja ryijymallien luomiseen.

Kirjassa on 120 sivua
Kirjan koko 24,5 cm * 30 cm
Kirjan hinta 30 €, saatavissa Vesilahden kirjastoista, käsityöasemilta, kunnan virastosta, tapahtumista ja nettikaupasta www.taitopirkanmaa.fi
ISBN 978-951-98819-2-8

Liisa Lagerstam: Laukon herra Gabriel Kurck (1630-1712). Laukko Historicum, 2008.

Esittely Laukko Historicum -sivulta: "Laukon herra on mukaansatempaava kuvaus kartanoelämästä ja tarunhohtoisen Kurkien suvun vaiheista 1600-luvulla.

Kirjan päähenkilö on kartanonherra ja aatelismies Gabriel Kurki, jonka elämänvaiheiden kautta avautuu vivahteikas kuva suomalaisen kartanon arkielämästä suurvalta-ajalla. FT Liisa Lagerstam avaa täysin uudenlaisia näköaloja 1600-luvun miehen kokemusmaailmaan, jossa sodan ja politiikan rinnalle nousevat kunnian, isyyden ja hengellisyyden kysymykset.

Kurjen elämän tarinan selvittämiseen on käytetty asiakirjojen ja kirjeiden lisäksi aikakauden maalauksia piirroksia. Kirjan tyylikkäästä nelivärikuvituksesta rakentuukin oma kiehtova matkansa 1600-luvun maailmaan ja kulttuuriin." 

Kirjassa on 348 sivua
Kirjan koko 17,5 * 24,5 cm
ISBN 978-952-67023-1-5
Kirja on myynnissä Laukon kartanossa
Lisätietoja Laukon kartanosta

Leena Lagerstam: Laukon kartanon keittiössä. Laukko Historicum, 2008.

Esittely Laukko Historicum -sivulta: "Hyvän ruuan ja kulttuurin ystäville tarjoutuu tilaisuus kurkistaa yhden Suomen tunnetuimman kartanon keittiöön, kun Laukon kartanon emäntä Leena Lagerstam paljastaa parhaat reseptinsä. Laukon kartanon keittiössä sisältää niin meheviä riistaruokia kuin kala- ja kasvisruokiakin sekä suussa sulavia jälkiruokia.

Unohtumatonta makumatkaa suomalaisen kartanokulttuurin historiaan siivittävät ensiluokkaiset ruokakuvat, jotka on otettu kartanon interiööreissä taiteen ja antiikin ympäröimänä. Jokainen ruokalaji ja huonekalu kertovat omaa tarinaansa. Tuloksena on elämänmakuinen keittokirja, joka houkuttelee lukijaa kokeilemaan kartanoruokia kotona. Kirjan ohjeet ovat helposti toteutettavissa myös myös kotikeittiössä."

Kirjassa on 120 sivua
Kirjan koko 21,7 * 28,5 cm  (n. A4)
ISBN 978-952-67023-0-8
Kirja on myynnissä Laukon kartanossa
Lisätietoja Laukon kartanosta

Nytorp Rauno (toim.): Polveilee polut - raikuu rannat. Kertomuksia Palhon ja Vakkalan tienoilta. Palhon Maamiesseura ry, 2006.

Kirjaan on koottu kertomuksia Vesilahden läntisellä laidalla olevien Palhon ja Vakkalan kylien tienoilta. Kylät muodostivat aikanaan yhteisen Vakkalan koulupiirin. Kirjan ideakin syntyi niiltä ajoilta: pohjana on koulun oppilaiden vuonna 1959 tekemä kertomuskokoelma.

Kertomuskokoelman lisäksi kirjassa on hyvin laajasti Palhon ja Vakkalan alueen historiaa useiden satojen vuosien ajoilta. Aiheina ovat mm. talojen ja sukujen historiat sekä tarinat, muistelmat ja tapahtumat.

Kirjassa on 611 sivua
Kirjan koko: 18 * 25,5 cm
Kirjan hinta 50 €, myynti: Palhon Maamiesseura/Pentti Räikkä (03)-3734 832, Sinikka Räisänen (03) 3734 909,Vesilahden kirjastot, Narvassa Lahjapuoti.

Hoppu Matti (toim.): Vesilahti - tarinoitten ja myyttien pitäjä. Eläkeliiton Vesilahden yhdistys ry, 2006.

Kirjaan on koottu suuri määrä vesilahtelaisia artikkeleita, tarinoita, runoja ja muistelmia. Suurin osa kirjan kertomuksista kuvaa todellisia tapahtumia, mutta joukossa on joitakin myyttisiä ja kaunokirjallisiakin töitä. Mukana on myös rovasti Frans Kärjen Vesilahdesta keräämiä mielenkiintoisia muistitietoja 1900-luvun alusta. Teosta elävöittämässä on runsaasti vanhoja valokuvia ja piirroksia. Varsinaisia tutkimuksia kirjassa ovat esim. Mikko Kylliäisen artikkeli höyrylaivaliikenteen alusta Vesilahdessa, Tuomas Hopun artikkeli vesilahtelaisista tsaarin armeijassa sekä Seppo Lähteenmäen artikkeli Eino Lähteenmäestä, joka pelasti Mannerheimin hengen Tampereella. Monet muistelmat ovat myös hyviä asiatiedon lähteitä. Kirja on mainio lahjakirjaksi.

Kirjassa on 224 sivua
Kirjan koko: 21,5 * 30 cm
Kirjan hinta 25 €, myynti: Matti Hoppu (040 5546344)

Puro Ritva (toim.): Vesilahden seurakunnan rippikirja vuosilta 1688-1694. Vesilahden seudun sukututkimusseuran julkaisuja I, 2006.

Vesilahden seurakunnan vanhin säilynyt rippikirja vuosilta 1688-1694 on tärkeä alkuperäislähde. Seuraava rippikirja alkaa vuodesta 1774 ja historiakirjoista esimerkiksi kuolleiden luettelo vasta vuodesta 1838. Tämän vanhimman rippikirjan sivuille kirkonvartija Tuomas Tallgrén kirjoitti päiväkirjaansa vuosina 1795-1837. Helpottaakseen rippikirjan käyttöä Vesilahden seudun sukututkimusseura ry julkaisee tämän kirkonarkiston aarteen nyt litteroituna ja selityksillä varustettuna. Sukututkijoiden lisäksi se palvelee kaikkia Vesilahden historiasta kiinnostuneita täydentämällä muista lähteistä syntyvää kuvaa vesilahtelaisten elämästä ajalta ennen suuria nälkävuosia sekä suuren Pohjan sodan ja isonvihan kauhuja. Kirjan hinta on 20 euroa.

Kirjassa on 157 sivua
Kirjan koko: 21 * 29,7 cm
Kirjan hinta 20 €, myynti Vesilahden seudun sukututkimusseura ry.

Myynti: Vesilahden seudun sukututkimusseura ry

Hoppu Matti (toim.): Hinsala - kylä Laukon kainalossa. Vesilahti, Vesilahden Hoppu-suku, 2003.

Kirjoittajina on suuri joukko Hinsalan nykyisiä ja entisiä asukkaita sekä lisäksi henkilöitä, joiden suku juontaa Hinsalasta. Muutamia poimintoja sisällysluettelosta: Lappalaisten heimolinnoituksen naapurina, Hinsalan asukkaat yhteiskuntaa rakentamassa, Hinsalan salmen sillan rakentamishistoriaa, Tuhnunvuoren Hiidenlinna, Suksitteleva Elias Lönnrot, Juhana Fredrik Granlund (1809-1874), Eine Lifländer (1920-2002) - Väinö Linnan koulukaveri, Elinan surmaruno pelastui jälkimaailmalle Hinsalassa, Kustaa Mäkisen teloitus keväällä 1918, Hunnun Herra ja Kirmu-Karmu, Valkohäntäpeura - Laukonpeura. Lisäksi runsaasti henkilöhistoriaa, talojen historiaa sekä kymmeniä muistelmia ja kertomuksia 1800-luvulta alkaen. Historiallisia valokuvia kirjassa on yli 200 kpl.

Kirjassa on 221 sivua
Kirjan koko: 21,5 * 30 cm
Kirjan hinta on 30 €, myynti: Vesilahden Hoppu-suku Vesilahden kunta

Adam Ivendorff: Kirkonvartijan päiväkirja 1846-1897
Toim. Mikko Kylliäinen. SKS, 2006

Vesilahden kirkonvartija Adam Ivendorff (1814–1897) teki elämäntyönsä opettamalla ja kirjoittamalla. Kiertokoulun opettajana Ivendorff alkoi pitää päiväkirjaa, johon hän merkitsi tekemisiään, paikkakunnan tapahtumia ja valtakunnan uutisia. Päiväkirjasta tuli laajin Adam Ivendorffin kirjallisista töistä: viiden vuosikymmenen kuluessa päiväkirjamerkintöjä karttui yli kolmesataa käsinkirjoitettua liuskaa. Viimeiset muistiinpanonsa Ivendorff kirjoitti keväällä 1897 muutamaa viikkoa ennen kuolemaansa.

Työnsä vuoksi Ivendorff kirjoitti paljon seurakuntaelämästä, rippikoululasten taidoista, pappien ja lukkarien vaaleista sekä seurakunnan rakennustöistä. Monet Ivendorffin kuvaukset paikkakunnan oloista ja tapahtumista ovat sellaisia, että muista lähteistä vastaavia tietoja ei ole saatavissa.

Kirjassa on 262 sivua
Kirjan hinta 27 €, myynti: SKS ja Granum

Uotila Kari (toim.): Vesilahden Laukko. Linna, kartano, koti. Archaeologia Medii Aevi Finlandiae IV. Turku, Suomen keskiajan arkeologinen seura, 2000.

Monipuolinen artikkelikokoelma Vesilahden Laukossa kymmenenä kesänä tehtyjen kaivausten tuloksista, kartanon historiallisista vaiheista ja esineellisestä kulttuurista. Englanninkieliset tiivistelmät ja kuvatekstit.

Vesilahden Laukon kartano on vuosisatoja ollut yksi Suomen historian merkittävimmistä kartanoista. Sen tarumaiseen menneisyyteen kuuluvat niin taistelu Hämeen herruudesta, legenda Elinan surmasta sekä vuosisatoja maata johtanut Kurki-suku, jonka päämiehistä yksi oli piispa Arvid Kurki.

Tällaisen ikiaikaisen kartanon arkeologiset tutkimukset ovat olleet Suomessa kovin harvinaisia. Kun sitten vuosien tutkimustyö oli palkittu todella merkittävillä ja hienoilla löydöillä, oli Aboa Vetus -museolla suuri ilo esitellä tämän työn tuloksia näyttelyssä keväällä 1999. Tässä näyttelyssä saattoi ymmärtää maaseutumme esineellisen rikkauden. Kirjan sivuilla se herää henkiin arkeologisista löydöistä kertovien artikkelien ja ainutlaatuisen kuvituksen myötä. 

Kirjassa on 160 sivua
Kirjan koko: 21 * 29,7 cm
Kirjan hinta: Tiedekirja 20,18 €, Bookplus: 26,90, myös Bookplus

Karjalainen Mauno, Valkama Minna: Vesilahti kuvina Tampere, Vesilahden kunta, 2000.

Kirja sisältää suuren määrän ammattimaisesti otettuja valokuvia Vesilahden maisemista, tapahtumista, rakennuksista, ihmisistä ja erilaisista arkipäivän toiminnoista. Minna Valkaman laatimat kuvatekstit ovat sekä suomeksi että englanniksi. Kirjan lopussa on yhteenveto ranskaksi, saksaksi ja viroksi. Teos on kattava läpileikkaus Vesilahdesta vuoden 2000 tienoilta ja täydentää mainiosti tällä sivulla olevia kirjoja, joiden kuvamateriaali on vähäisempi.

Teos on erinomainen lahjakirjaksi ja muistoksi Vesilahdesta.


Kirjassa on 103 sivua
Kirjan koko: 22 * 30 cm
Kirjan hinta 25 €, myynti mm. Vesilahden kunta

 

Jakovuori Eila (toim.): Wesilahti veistelee II. Vesilahti Vesilahden Museoyhdistys ry, 2000.

"Kasku on oman aikansa heijastin. Se kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi aineellisista olosuhteista, elämänarvoista, keskinäisestä kanssakäymisestä, tavasta suhtautua elinympäristöön ja lähimmäisiin."

Varsin hauska kaskukirja sisältää vesilahtelaisia kaskuja ja sananparsia laidasta laitaan. Teoksen voi ottaa koska tahansa käteen ja lukea muutamia juttuja, niin kauan kuin sillä kertaa aika riittää. Kirja on jatkoa edelliseen Wesilahti veistelee -kirjaan, joka sekin oli menestysteos.
 

Kirjassa on 164 sivua
Kirjan koko: 15 * 21 cm
Kirjan hinta 13 €, myynti mm. Vesilahden kunta

Jakovuori Eila (toim.): Wesilahti veistelee. Ahti Antti, Jakovuori Eila, Mäenpää Reino. Tampere, Wesilahti veistelee -ryhmä, 1996.

"Kahden vuoden keräilytyön tuloksena on kirjoitettu muistiin, valikoitu ja kuvitettu tämän Wesilahti veistelee -kirja verran katoavaa kansanperinnettä.

Sananparsilla on selvitetty moni kiperä tilanne, on opetettu nuoria, on otettu osaa lohdutellen. Sanoilla on myös ruoskittu, laskettu leikkiä ja ivailtu. Jokaiseen elämäntilanteeseen löytyy sopiva sananlasku."

Tämän kirjan kanssa aika ei tule pitkäksi!

Kirjassa on 159 sivua
Kirjan koko: 15 * 21 cm
Kirjan hinta 12 €, myynti mm. Vesilahden kunta

Honka-Hallila Helena (toim.): Kunnia kaikkensa antaneille. Vesilahtelaiset sodissa 1939-45. Jyväskylä, Vesilahden Sotaveteraanit Ry, 1996.

Kirjassa on toisessa maailmansodassa kaatuneiden vesilahtelaisten kuvia ja tietoja. Lisäksi mukana on kymmenkunta sotiin liittyvää artikkelia. Näistä pisimmät ovat Pertti Alasen sota-arkiston perusteella tekemät tutkimukset 'Vesilahtelaiset talvisodassa' sekä 'Vesilahtelaiset jatkosodassa'.

Vesilahtelaisia sotilaita menehtyi toisessa maailmansodassa kaikkiaan 165.
Julkaisu on Vesilahden Sotaveteraanit ry:n 30-vuotisjuhlajulkaisu.

Kirjassa on 159 sivua
Kirjan koko: 18 * 25,5 cm
Kirjan hinta 30 €, myynti mm. Vesilahden kunta

Kylliäinen Mikko & Puro Ritva (toim.): Aiwan kowa tapaus. Kirkonvartija Tuomas Tallgrén ja hänen aikakirjansa vuosilta 1795-1837. Jyväskylä, Wesilahti-Seura ja Vesilahden Kunta, 1996.

Tuomas Tallgrén kirjoitti merkintöjään vuosina 1688-1694 käytössä olleeseen rippikirjaan (ks. ed), joka jostain syystä oli jäänyt hänen asuntoonsa. Rippikirjan sivuista osa oli jäänyt täyttämättä ja muillakin oli tekstiä vain yläreunassa. Kääntämällä kirjan ylösalaisin Tallgrén sai sivujen puhtaat osat käyttöönsä. Tuomas Tallgrén aloitti muistiinpanonsa vuonna 1795, 27-vuotiaana. Viimeiset merkintänsä hän teki 69-vuotiaana vuonna 1837, kaksi kuukautta ennen kuolemaansa. Tallgrénin aikakirjan toimituksessa on pyritty mahdollisimman täydelliseen alkuperäisyyteen: Tallgrénin teksti on kopioitu sellaisenaan, virheineen. Hänen työtapansa osoittamiseksi on pääosin noudatettu myös hänen sivu- ja rivijakoaan. Tuomas Tallgrénin aikakirja on lähes kaksi vuosisataa sitten eläneen suomalaisen omakätinen kuvaus elämästään ja kotiseutunsa tapahtumista. Juuri se tekee aikakirjasta arvokkaan muistomerkin.

Kirjassa on 176 sivua
Kirjan koko: 15 * 21 cm
Kirjan hinta 15 €, myynti mm. Vesilahden kunta

Honka-Hallila Helena (toim.): Vesilahti 1346-1996. Vesilahden kunta ja Vesilahden seurakunta, 1996.

Vuonna 1946 julkaistiin artikkeleita sisältävä historiakirja Vesilahden seurakunnan 600-vuotisjuhliin, mutta painos loppui jo 1950-luvulla. Vesilahden 650-vuotisjuhliin päätettiin julkaista vastaavanlainen kirja, mutta nyt kutsuttiin artikkeleiden tekijöiksi ja toimittajaksi historian ammattilaisia. Kirjaa onkin myyty useiden merkittävien artikkeleidensa ansiosta koko Suomen laajuisesti. Kirjoittajina ovat: Helena Honka-Hallila, Jouko Vahtola, Seppo Suvanto, Aarre Läntinen, Kari Uotila, Martti Linna, Markus Hiekkanen, Martti Jokinen ja Aarre Laitila. Kirsti Arajärven kirjoittaman Vesilahden historia-kirjan ohella tämä teos on välttämätön lisä Vesilahden historiaan.

Kirjassa on 431 sivua
Kirjan koko: 22 * 24,5 cm
Kirjan hinta 30 €, myynti mm. Vesilahden kunta

Raevuori Yrjö: Laukon omistajia ja vaiheita. Tampere 1963.

Yrjö Raevuoren  kirja Laukon omistajia ja vaiheita on Laukon kartanon ja sitä omistaneiden sukujen historian perusteos. Kirja alkaa tarunomaisen Matti Kurjen ajoista. Viitisensataa vuotta Laukkoa omistaneista Kurjista kerrotaan hyvin laajasti; kuuluisimmista mainittakoon Jeppe Kurki, Klaus Kurki, Knut Kurki, Axel Kurki, Juho Kurki nuor., Gabriel Kurki ja Axel Gustaf Kurki. Merkittävä omistajasuku olivat myös Törngrenit vuodesta 1817 vuoteen 1869. Tänä aikana Laukossa oleskeli kaikkiaan kolmisen vuotta myös Elias Lönnrot, joka kirjoitti Kalevalan puhtaaksi Laukossa. Standertskjöldien aikana (1872-1929) Laukossa tapahtuivat kuuluisat torpparilakot ja torpparien häädöt. Paperitehtailija Rafael Haarlan suku omisti Laukkoa vuosina 1929-1968. Tänä aikana Laukko rakennettiin käytännöllisesti katsoen kokonaan uusiksi kansalaissodan tuhojen jäljiltä. Laukon historiasta kerrotaan myös useissa muissa tällä sivulla mainituissa kirjoissa.

Kirjassa on 356 sivua
Kirjan koko: 18 * 25 cm
Kirjan hinta 15 €, myynti  mm. Vesilahden kunta ja Wesilahti-Seura

Arajärvi Kirsti: Vesilahden historia. Vesilahden kunta ja Vesilahden seurakunta, 1985.
 

Vesilahden historian perusteos, joka kuuluu pitäjänhistorioitten parhaimmistoon. Teos julkaistiin vuonna 1950, mutta painoksen loputtua siitä tehtiin näköispainos aivan pienin muutoksin (joitakin kuvia lisättiin ja vaihdettiin).

Kirjassa on 697 sivua
Kirjan koko: 19 * 24,5 cm
Kirjan hinta 22 €, myynti mm. Vesilahden kunta
(Kuvan teos erikoiskansissa)

Sukukirjat, lehdet ja muut julkaisut Useita Vesilahteen liittyviä sukukirjoja ja sukulehtiä on saatavissa sukuyhdistyksiltä ja yksittäisiltä sukututkijoilta. Lisätietoja mm. Vesilahden Seudun Sukututkimusseuran sivulta.

Edellä mainittujen kirjojen lisäksi Vesilahdessa on julkaistu useita luonteeltaan yksityisiä teoksia, joita ei yleensä ole saatavilla julkisesti.

Tietoja koonnut: Yrjö Punkari, 2008-2018. Ilmoita virheistä ja puutteista.