Siirry: Paluu alkusivulle Edelliseen osaan Seuraavaan osaan

Narva keskiajalla

Pirkkalaiset ja lappalaiset...
Eräomistajat...
Ruotsalaiset, kirkko...
Maatilat...

 

Narvalaisia osallistui mitä ilmeisimmin keskiajalle asti jatkuneeseen, suomalaisten tärkeimpään kaupalliseen liikkeeseen, pirkkalaisiin. Pirkkalaiset olivat valtajärjestelmä, joka verotti pohjoisen asukkaita, lappalaisia. Nimi ei tule Pirkkala-sanasta, vaan kaikki pirkka-alkuiset nimet tulevat pirkkaoikeutta tarkoittavasta sanasta (vrt. myös Ruotsin Birka). Vesilahtelaisten osallisuudesta pirkkalaisiin ovat todisteena mm. Perä-Pohjolan paikannimistö. Vesilahden Sakoisista lähtöisin oleva Laukon omistaja Matti Kurki tunnetaan kansantarinoiden pirkkalaispäällikkönä. (Jaakkola 1923 ja 1956, Voionmaa 1947, Vahtola 1980, SKS:n arkistot.)

Narvan koski heinäkuussa 1997 - sateen jälkeen

Pirkkalaisten verotusoikeus aiheutti luonnollisesti kateutta nousevissa valtiomahdeissa, lähinnä Ruotsissa. Ruotsin vallan alle jouduttuaan (1240-luvulla) Narva niin kuin muutkin suomalaiskylät menettivät Birger Jaarlin joukkojen toimesta alkuperäiset päällikkönsä. Tilalle kuningas nosti rälssilahjoituksilla uudet suvut, uudet talonpojat, jotka omistivat maatiloja ja eräalueita kaukanakin kotialueiltaan. Kirkon tehtäväksi tuli juurruttaa Kristinuskon lisäksi myös ruotsalaisten valta Suomessa.

Narvalaisten eräalueet olivat muiden vesilahtelaisten tavoin Näsijärven pohjoisosissa (Ruovesi, Virrat, Soini jne.). Tärkeimmät kaupankäyntivälineet saatiin edelleenkin metsästyksestä ja kalastuksesta. Ne talojen pojista, jotka joutuivat lähtemään tilalta, saattoivat perustaa uudisasumuksensa eräsijoille.

Keskiajan lopulta lähtien Narva on ollut Vesilahden suurin kylä. Maataloja oli 14 ja koko Narvan jakokunnassa 45. Hallinnollista asemaa kylällä ei kuitenkaan ole ollut missään vaiheessa, se rooli on ollut keskiajalta asti kirkonkylällä. Käräjälautakunnassa isäntiä sen sijaan mainitaan olleen jo 1500-luvulla, mm. Antti Erkinpoika Karjainen sekä Juho ja Lasse Pouru. Pöyhölän lautamiehet olivat Luukkaalasta ja Kuralan Nurkilta, Vattuselta ja Härkälästä. (Suvanto 1987: 269)


Siirry: Paluu alkusivulle Edelliseen osaan Seuraavaan osaan