Wesilahti-Seura ry

Vesilahden kotiseutuyhdistys

Perustettu 1980

Ajankohtaista - ajatonta - historiaa

Kaakilan Kokkolan aitta. Wesilahti-Seuran postikortti

Wesilahti-Seuran toimintaa vuosien varrelta

Kyläkerhot, kyläyhdistykset ja perinnekerhot

Alkuvuodesta 1997 käynnistettiin Wesilahti-Seuran johtokunnan jäsenen, Matti Hopun aloitteesta perinnekerhot, joiden on määrä kokoontua eri puolilla Vesilahtea kerran kuussa. Perinnekerhot saivat heti hyvän suosion. Narva Poukalla muisteltiin vanhoja myllyjä. Riehun Lepolassa tutustuttiin vesilahtelaisiin kansanlauluihin ja kansanrunoihin. Mukana oli asiantuntijana myös Petri Hoppu Tampereen Yliopiston Kansanperinteen laitokselta. Maaliskuussa kokoonnuttiin Rämsöön Niemellä ja aiheensa oli sukututkimus ja uudestaan vanhat myllyt. Lepolassa oltiin elokuussa ja Alhon "Teknolokiamuseossa" syyskuussa. Kaikissa tilaisuuksissa on ollut yli 30 osanottajaa. Perinnekerhoja on tarkoitus ylläpitää jatkossakin sikäli, kuin vetäjä asialle löytyy.

Yhteistyö muiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa

Wesilahti-Seura on tehnyt vuosien varrella yhteistoimintaa useiden yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Kunta ja seurakunta ovat olleet koko ajan mukana. Muita yhdistyksiä ovat olleet mm. Vesilahden Museoyhdistys, kyläyhdistykset januorisoseurat.

Perinteen ja muistitiedon keruu

Wesilahti-Seuran toimesta on kerätty vuodesta 1979 lähtien useita satoja tunteja vesilahtelaisten kertojien tarinoita ja muistelmia ääninauhoille. Ääninauhoista on tehty kopiot SKS:n äänitearkistoon. Toiminta jatkuu edelleen.

Tarkoituksena on saada ääninauhakopiot ja sisällysluettelot myös kaikkien käytettäviksi ja kuunneltaviksi jonnekin Vesilahteen.

Muu arkistomateriaali

Wesilahti-Seuran arkistoissa on mm. Lempäälän-Vesilahden sanomien lähes kaikki vuosikerrat vuodesta 1943 lähtien. Lisäksi arkistossa on muutamia tuhansia valokuvanegatiiveja; jäljennekuvia ja varsinaisia kuvia (MV ja väri). Aineisto tarjoaa poikkeuksellisen hyvän lähdemateriaalin paikkakunnan lähihistorian tutkimukseen.

Julkaisut

Postikortit

Wesilahti-Seura on julkaissut jo kahteen otteeseen postikortteja. Ensimmäinen erä, jossa oli 8 erilaista korttia on käytännöllisesti katsoen loppuunmyyty. Toinen erä painatettiin 1985. 16:sta erilaisesta kortista muutamia on edelleen jäljellä. Postikortteja saa mm. matkailijoille tarkoitetuista myymälöistä.

Wesiposti-lehti

Wesiposti-lehteä julkaistiin 1980-luvun alussa 4 numeroa vuodessa. 1990-luvun alussa julkaisutahti on vähentyi ja loppui kokonaan. Lehdessä oli ajankohtaisia ja historiallisia artikkeleita. Lehti jaettiin Vesilahden jokaiseen talouteen ilmaiseksi.

Kirjat

Elinan surma-näytelmän avajaisnäytökseen seura painatti 1982 pienen vihkosen, jossa oli Elinan surmaruno sekä artikkeli runon taustasta. Vihkosesta on tänä vuonna otettu uusi painos, jota on saatavina monissa paikoissa 10 mk:n hintaan. Artikkeliosuus on uusittu.

Vesilahden 650-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Wesilahti-Seura ja Vesilahden kunta painattivat Mikko Kylliäisen ja Ritva Puron toimittaman kirjan "Aiwan kowa tapaus". Kirja sisältää Tuomas Tallgrénin sukututkimuksen sekä Tallgrénin päiväkirjat vuosilta 1795-1837.

 Kirja sisältää hyvin mielenkiintoisen jakson Vesilahden historiaa ajalta, joka on juuri ja juuri perimätietojen ulkopuolella.

Tutustu tarkemmin kirjan esittelyyn

Kirjaa on saatavana 15 € hintaan.

Jonkun verran on vielä jäljellä kirjaa Yrjö Raevuori: Laukon omistajia ja vaiheita, 1963.

 
Katajasaari. Wesilahti-Seuran postikortti.