Klaus Kurki

Tule Vesilahteen! Historialliselle Klaus Kurjen tielle!

Tiedustelut Vesilahden matkaopaspalveluista


Vesilahti

650-vuotias Vesilahti sijaitsee lounaisella Pirkanmaalla, 30 kilometrin päässä Tampereelta. Metsien, peltojen ja kymmenien järvien muodostama maisema on aidointa suomalaista kulttuurimaisemaa. Kivikaudelta asti jatkunut yhtäjaksoinen asutus todistaa ympäristönsä inhimillisyyttä.

Ennen vesi oli tärkein yhdistävä tekijä, sittemmin tuon roolin ovat saaneet maantiet.

Klaus Kurjen tie Vesilahdessa

Klaus Kurki oli Ylisen Satakunnan tuomarina 1400-luvun lopulta. Paremmin hänet kuitenkin tunnetaan Suomen kuuluisimman kansanballadin, Elinan Surma -runon päähenkilönä. Klaus Kurjen mukaan ristitty tie johdattaa kulkijan tarinarikkaaseen Vesilahden historiaan. Samalla tie on kulkijan omaa historiaa: suomalaisen rautakauden rikasta kulttuuria koru- ja sotavarustelöytöineen, kristinuskon ja pakanuuden kädenvääntöä, aateliskulttuuria keskiajan kartanossa ja uudemman ajan talonpoikaista elämää. Monet tarinat lappalaisista, noidista ja hiisistä kertovat omaa kieltään kansan elämästä ja uskomuksista, tavasta elää sopusoinnussa luonnon kanssa. Tästä lisätietoja Klaus Kurjen tiestä.


Kulttuuria, nähtävyyksiä...

Klaus Kurjen tie polveilee maisemassa noin 20 kilometrin matkalla, toisessa päässä juhla-asuinen Vesilahden kirkko , toisessa Kurki-suvun mahtikartano Laukko . Välille jää markkinakylä Narva , joka on edelleen Vesilahden liiketoiminnallinen keskus.

Klaus Kurjen tie johtaa luonnollisesti Laukon kartanon maiden halki. Tien molemmin puolin on kuuluisien lämminverihevosten laitumia; hevosia voi nähdä yli satakin. Upea näky saa yleensä autot pysähtymään.

Monien kuuluisien tarinoiden paikat ovat Laukossa silmin nähtävissä. Elinan surmarunon kaikki paikannimet löytyvät täältä. Matti Kurjen ja Pohdon taistelupaikka oli oikealla näkyvän kuvan saari. Siitä edelleen oikealle on Standertskjöld-Nordenstamien hautaniemi pyramideineen.


Vesilahden kylät

Vesilahden kylillä on ominaisleimansa. Ylämäellä mm. ovat viljapellot, Kirkonkylässä hallinnon instituutit, Narvassa liikelaitokset ja Narvan Markkinat, Rämsöö tunnetaan "Kowasta teknolokiastaan" ja Hinsala on tarinoiden ja kansanrunojen löytöaluetta. Hinsalan Tuhnunvuori (vas.) on paikka, josta kansanruno Elinan surma kertoo Klaus Kurjen ja Kirstin hypänneen "päin sulaa merta". Tuhnunvuori on luokiteltu erittäin arvokkaaksi luontokohteeksi.


Opastetulla retkellä tutustut parhaiten Klaus Kurjen tiehen!

Oppaan välityksellä kuulet värikkäät tarinat kansan elämästä kahden mahdin, kirkon ja aateliskartanon välissä vuosisatojen ajalta. Samalla kaunis hämäläinen maisema alkaa elää silmiesi edessä.

Oppaan palveluita on saatavilla päiväretkille tarpeen, kiinnostuksen ja ajankäytön mukaan - myös laivaristeilyille Pyhäjärvellä! Jos haluat bussin, kysy Vesilahden Liikenne Oy:n tai Tilausliikenne Ari Arvelan busseja.


Tiedustelut Vesilahden matkaopaspalveluista


Lisätietoja Vesilahdesta ja Klaus Kurjen tiestä :