Yli 100-vuotias "Tähti" Nuorisoseura ry

 
1900-luvun alussa naapurikylien Narvan ja Kuralan nuoret harrastivat kylätappeluita! Tätähän ei haluttu kovin pitkään katsella. Kylien isännät kokoontuivat Kuralan taloihin miettimään, mitä pitäisi tehdä. Nuorisoseurat olivat muotia, ja Vesilahdessakin oli jo sellainen, mutta sijaitsi kirkonkylällä, yli 10 kilometrin päässä.

Päätettiin perustaa oma nuorisoseura vuonna 1905, siis samana tapahtumarikkaana vuonna kun työväestö alkoi lakkoilla ja kansa vaati yleistä äänioikeutta. Narvan ja Kuralan välissä on Karholan pitkä vuori, jonka länsipäässä on ilmeisesti joskus ollut kuralaisen Tähtisen torppa. Ehkä sen vuoksi vuorta oli ryhdytty nimittämään Tähtelän vuoreksi. Tästä sai nyt nuorisoseura nimensä. Ensi töikseen väki rakensi vuorelle seuratalon nimeltä Tähtelä.

Lisää seuran yli 100-vuotta jatkuneesta historiasta kuvaelman muodossa.

 

Tähtelän seuratalo rakennettiin Tähtelän vuorelle Salospohjaan vuonna 1906. Yllä oleva kuva on otettu ennen vuotta 1913. Vasemmalla oleva pelto viettää Pyhäjärven Kuralanlahteen. Järvenpään Lato oli paikallaan vielä 1960-luvulla.

"Tähti" Nuorisoseura vuonna 2018

Lila Leppänen, puheenjohtaja (044 3360438)

Johtokunnan jäsenet:

Reija Kurjenniemi, Crista Pyräntö, Taru Vilo, Eeva Ylinen, Marjo-Riitta Pilviö, Pentti Harmaala, Juha Kurjenniemi, Tommi Antila, Sami Holttinen, Eemeli Marttila.

Yhteydenotot ja tiedustelut:
Seurantalon, markkinakentän ja lavan varaukset/tiedustelut (Taru Vilo): 040 7374712
Sähköposti: narvanmarkkinat@gmail.com

Seurantalon oma kotisivu: www.narvanseurantalo.fi

"Tähti" Nuorisoseura on ollut aloittamassa, edistämässä ja tukemassa monenlaista toimintaa kylässä. Vuotta aiemmin eli 1904 perustettu Narvan Soittokunta on ollut osa nuorisoseuraa toisen maailmansodan jälkeen. Soittokunta on esiintynyt yli sadan toimintavuotensa aikana kotipitäjänsä lisäksi lukuisissa tilaisuuksissa eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla.

Vuonna 1974 mukaan tuli myös jazzia ja viihdemusiikkia soittava Narva Big Band. Yhtyeillä on oma viihtyisä harjoitustilansa Narvan Seurojentalon toisessa kerroksessa. Näiden lisäksi on ajoittain koottu erilaisia pieniä puhallinyhtyeitä; kvartetteja, kvintettejä, septettejä jne.

 

Kansantanssit ovat kuuluneet vuosikymmeniä seuran toimintaan. Oikealla kansantanssiryhmä vuoden 2005 Narvan Markkinoilta. Alla pastori Henttinen pitämässä kuntoliikuntatuokiota Markkinoiden uudella markkinalavalla - tyyliin 'terve sielu terveessä ruumiissa'.

Narvan Soittokunnasta on kerätty erilaisia tapahtumia varten myös pienempiä kokoonpanoja. Oikealla Vesilahden nuorisoseuran 'Vaimoke' -näytelmää varten perustettu Bulu-Bulu -orkesteri viihdyttämässä vappuyleisöä 2000-luvun alkupuolella. Orkestereita on koottu myös useita muita tapahtumia ja teatteriesityksiä varten.
Narvan Markkinat ovat olleet Tähti-nuorisoseuran toiminnallisia kohokohtia aina viiden vuoden välein alkaen vuodesta 1965. Väkeä Markkinoilla on ollut yleensä 10000-20000. Markkinamyynti on luonnollisesti ollut keskeisellä sijalla 1700-luvun lopulla päättyneiden alkuperäisten markkinoiden mukaisesti. Nykyään Markkinoilla on runsaasti muutakin ohjelmaa taide-esityksistä esitelmiin, työnäytöksiin ja viihdetapahtumiin asti.

Oikealla yleisöä vuoden 2005 Markkinoilla.

Kun Tähtelän nuorisoseurantalo paloi vuoden 1918 taisteluissa, oli rakennettava uusi talo, nyt Narvaan. Nuorisoseura oli alun alkaen mukana vuonna 1935 valmistuneen Narvan Seurojentalon rakentamisessa.

Nykyään nuorisoseura omistaa koko talon, jonka suuret ja viihtyisät tilat ovat erinomaisessa kunnossa ja soveliaita monenlaisiin tapahtumiin. Seurojentalosta tarkemmin omalla kotisivullaan: www.narvanseurantalo.fi
(Tässä tietoja myös tällä palvelimella)

Näytelmäharrastus kuului "Tähti" Nuorisoseuran toimintaan heti ensimmäisinä vuosina. Jos ei aivan joka vuosi niin ainakin muutamien vuosien väliajoin seuralla on ollut näytelmäryhmänsä. 1950- ja 1980-luvuilla näytelmiä oli useitakin. Oikealla oleva kuva on vuoden 2000 Markkinoiden näytelmästä Talkootanssit, jonka ohjasi Anne Helminen. Esityspaikkana oli Pajunojan kesäteatteri.
Kaiken kaikkiaan sata vuotta toimineen seuran toiminta ei mahdu pienelle nettisivulle. Joitakin nimikkeitä kuitenkin voisi vielä luetella: Vesilahden kotiseutumuseon perustaminen, monenlaiset kurssit ja opintopiirit, valokuvakerhot, historialliset kuvaelmat, liikuntaryhmät, kirkkoveneen rakennuttaminen, opintomatkat, keskustelukerhot, kyläyhdistyksenä toimiminen ennen kyläyhdistyksiä jne. jne. Yhteistyötä on harrastettu myös Lempäälä-opiston kanssa (mm. iltapäiväkerhoja, leiritoimintaa ja tanssikursseja).

Jossakin vaiheessa oli tarkoitus siirtää Varvari-Jannen Sorvala museoalueelle, mutta Sorvala jäi kolun lähelle näyttelytilaksi.
 
Markkinakentän jo kymmeniä vuosia jatkunut kehittäminen yhdessä Vesilahden museoyhdistyksen kanssa on tehnyt alueesta mainion paikan kaikkiin suurehkoihin tapahtumiin. Alueella on useita museorakennuksia sekä ajanmukaisesti varustettuja uusia tilavia rakennuksia. Yllä olevassa kuvassa oikealla Narvan Lava ja vasemmalla Paviljonki eli ravintolarakennus. Lavalla voi pitää kaikenlaisia juhlia, kokouksia, näyttelyitä, tansseja jne. Myös ravintolarakennus on monikäyttöinen. Sekin voi toimia tapahtumapaikkana, mutta suuremmissa juhlissa se on parhaimmillaan ravintolana. Lavalle mahtuu arviolta 500 henkeä ja ravintolaan hieman vähemmän riippuen tilaisuuden luonteesta ja kalustuksesta. Kesäiset juhlat onnistuvat siis myös sateisella säällä.
Narvan kotisivulle, alkuun!